IN GESPREK MET ROMKE WYBENGA – albrecht dürer

[07:04, 26-08-2021]

Dit portretje kwam ik tegen in de NRC, het ving mijn aandacht en riep nieuwsgierigheid op, intrigeeerde – daarom gingen we naar Aken waar het deel uitmaakte van een expositie van werken van Albrecht Dürer en tijdgenoten.
Het was een soort ‘beeldverhaal’ over een reis die AD maakte in de Lage Landen, hij was onder meer in Arnemuiden, Veere, Middelburg, Bergen op Zoom en (vooral) Antwerpen waar hij door kunstbroeders als een vorst werd onthaald.
Hij schreef zijn belevenissen nauwgezet op, incl de prijzen die hij voor zijn werken kreeg, de veronderstelde waarde van wat hij cadeau gaf en van wat hij weer ten geschenke kreeg. In die zin een soort kleingeestige boekhouder. Maar een groot kunstenaar tegelijk.
Hij raakte in Antwerpen bevriend met Portugese handelslieden, die een vestiging hadden aldaar. Sommigen daarvan heeft hij ook geportretteerd.

Het speelt zich allemaal af in de 16de eeuw. Op een gegeven moment vermeldt hij in het voorbijgaan dat hij bij de Portugese vrienden een ‘Morin’ getekend heeft, Dat is dit portret getekend met een ‘zilverstift’ waarvan kenmerkend is dat alles meteen goed moet zijn, fouten – klein of groot – en andere ongerechtigheden kunnen niet worden hersteld
Kunstexperts hebben dit werk vergeleken met ander werk uit dezelfde periode, en merken op ‘de lichte toets’ waarmee getekend is, de tederheid zit niet alleen in het resultaat van de inspanningen maar ook in de werkwijze van AD. Het is het eerst bekende portret van een zwarte persoon in de Westerse kunstgeschiedenis. ‘Morin’ is ze niet, geen Berberse, wel een Afrikaanse.
Ze kijkt verlegen, langs AD heen, er zit melancholie in haar blik, misschien ook enige verbazing over de aandacht die ze krijgt, Ongelooflijk is het toch ….Als je inzoomt zie je de tedere streepjes.


Beste Romke,

Ik zie door het bovenlicht van de serre dat het schemert. Lees jouw reisverhaal op deze vroege donderdagmorgen. Je reisde af naar Aken om het portretje van Dürer van dichtbij te zien. Je merkte de tedere streepjes op waarmee hij zonder hapering dit tijdloze portret ons toont. Jij toont mij een goede morgen.

[07:24, 26-08-2021]

Romke Wybenga: Zo was en is het precies bedoeld!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *