IN GESPREK MET BENNY

Dan is er Monsieur Gireoux, Girod noemden we hem. Hij volgde ons op een gepast afstandje als we ons potje jeux de boules speelden. Daar op die baantjes aan de rand van de camping in Queaux. Het was eigenlijk het enige plekje op de kampeervakanties waar we uit de bagage onze ballen uit het zakje haalden. Het was ook zíj́n vaste plekje waar hij al vroeg in de morgen tot het schemeren in de avond stond. Met twee tussenpozen. Als uit het dorp het Angelus had geklonken verdween hij voor het eten door een doorgangetje in de heg naar zijn huisje aan de andere kant van de weg. Om in de middag zijn plekje weer in te nemen.… VERDER LEZEN “IN GESPREK MET BENNY”

IN GESPREK MET ROMKE WYBENGA – albrecht dürer

[07:04, 26-08-2021]

Dit portretje kwam ik tegen in de NRC, het ving mijn aandacht en riep nieuwsgierigheid op, intrigeeerde – daarom gingen we naar Aken waar het deel uitmaakte van een expositie van werken van Albrecht Dürer en tijdgenoten.
Het was een soort ‘beeldverhaal’ over een reis die AD maakte in de Lage Landen, hij was onder meer in Arnemuiden, Veere, Middelburg, Bergen op Zoom en (vooral) Antwerpen waar hij door kunstbroeders als een vorst werd onthaald.
Hij schreef zijn belevenissen nauwgezet op, incl de prijzen die hij voor zijn werken kreeg, de veronderstelde waarde van wat hij cadeau gaf en van wat hij weer ten geschenke kreeg. In die zin een soort kleingeestige boekhouder.… VERDER LEZEN “IN GESPREK MET ROMKE WYBENGA – albrecht dürer”

IN GESPREK MET HARKE DE ROOS – sarreguemines (2)

VRIENDSCHAP

Ik schreef over onze vakanties in Frankrijk. Over het serviesgoed met de blauwe en rode bloemen in de vitrinekast hier in de kamer, dat nu herinnert aan wat eens was. Daar zijn onlangs wat schalen en bordjes in blauw en rood bijgezet. Die komen uit de erfenis van Barbara. Souveniers van haar vriendschap die op haar nadrukkelijk verzoek aan Wilma gegeven moesten worden.

In juni van 2000 bezochten we voor het eerst Harke & Barbara in hun verbouwde boerderij in Voussac; hun vakantiehuis waar ze volop aan het klussen waren, het fruit plukten en weckten. Ondertussen maakten we daar gezamenlijke uitstapjes naar brocante marktjes, zolderverkopingen en dergelijke, die overal in de dorpjes in de buurt op een zondagmorgens wel te vinden waren.… VERDER LEZEN “IN GESPREK MET HARKE DE ROOS – sarreguemines (2)”

IN GESPREK MET ANNA OTTEVANGER – jìj, jìj bent het

OVER KNUFFELS (1)

  • Romke Wybenga gaf mij een bundeltje met verhalen. ‘Hoop dat je het leuk gaat vinden, denk het wel.’ Het zijn verhalen van zijn moeder. Zij vertelt haar belevenissen als meisje in haar taal en maakte bij ieder verhaaltje er een tekening bij. ‘ .. ervaringen vanuit het gezichtspunt van een kind beschreven met woorden die het nog niet (helemaal) ter beschikking staan.’, lees ik op de flaptekst.
  • Ik lees over Jet, haar ‘pop in de schuur’. Dat je haar tandjes kunt zien zitten. Dat ze een gebreide muts op haar echte haren heeft en een mooie gebreide jurk aan. ‘Ik geef haar veel eten, Dat kun je met een klein lepeltje in het mondje schuiven.’
VERDER LEZEN “IN GESPREK MET ANNA OTTEVANGER – jìj, jìj bent het”

IN GESPREK MET WIM WILLEMS – ran de boekenman

Boekhandelaar Arie Ran. Jaren 60. .Foto: privé-bezit kleinzoon N. Ran.

Het blijkt dat Wim Willems en ik gemeenschappelijke jeugdervaringen delen. We groeiden op in het Regentesse-/Valkenboskwartier in Den Haag en de 2e handsboekhandelaar Ran speelt daarin een rol . Ran komt op verschillende plekken voor in het werk van Wim Willems en ik schreef een blog over deze illustere geheimzinnige man.

Hier een uitsnede uit het essay van Wim ‘De piramide in kaart gebracht’, gepubliceerd in het voormalige tijdschrift Extaze.

‘Dankzij de heer Ran, een reus van een man die de Haagse Copernicusstraat een tweedehands boekwinkel dreef, kwam ik in aanraking met de glans van het gedrukte woord – en die van het beeld.… VERDER LEZEN “IN GESPREK MET WIM WILLEMS – ran de boekenman”