ACHTERWERK IN DE KAST – de catechismus

VRAGEN? GEEN VRAGEN

Op zolder, dik onder een laag stof, vond ik de kleine catechismus waar de antwoorden over de levensvragen voorgedrukt in staan. We leerden deze antwoorden uit ons hoofd door de antwoorden met een papiertje af te dekken en even op te lichten om te zien of ze juist waren. De antwoorden bleef ik net zo lang herhalen tot dat spieken niet meer nodig was. Anno 2020 kan ik checken of ik deze antwoorden op deze levenslessen een leven lang onthouden heb. Ja, ze zijn er goed ingestampt, ik weet de antwoorden nog.

Ik ga terug naar die 3e klas lagere school. In koor dreunen we de antwoorden op de vragen die wij voor de eeuwigheid moeten stellen, zo’n 40 jongens keurig in de rij. Met zijn aanwijsstok geeft Broeder Norbertus het ritme aan. Hij tikt ermee op de schoolbankjes als hij tussen de rijen doorloopt en op de vingers als een jongen uit de toon valt.

14. Is er meer dan éen God? Er is maar één God.

15. Wie zijn de drie goddelijke personen? De drie goddelijke personen zijn: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

16. Is ieder van deze drie Personen waarlijk God? Ieder van deze drie Personen is waarlijk God: De Vader is God, de Zoon is God, de Heilige Geest is God.

17. Waarom zijn de drie goddelijke personen maar één God?De drie goddelijke Personen zijn maar één God, omdat zij alle drie één en hetzelfde goddelijk Wezen hebben.

 18. Hoe noemen den éénen God in drie personen? Den éénen God in drie personen noemen wij de Allerheiligste Drieëenheid of Drievuldigheid.

19. Wat is de Allerheiligste Drieëenheid? De Allerheiligste Drieëenheid is: God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest, drie onderscheidene Personen en toch maar één God

Uit: Kleine catechismus. Utrecht: Wed. J.R. van Rossum. 

Ik ben deze morgen de klas uitgestuurd, de gang op. Ik voel het optrekkende vocht en volg de diepe groeven in de granito vloer en zie de afdrukken van de regenlaarzen. Vertwijfeld sta ik hier, ik kan geen reden bedenken, ‘Wat heb ik fout gedaan?’ Ik heb zojuist een vraag gesteld aan de kapelaan die vanmorgen deze godsdienstles geeft. De vraag naar hoe het toch zit met die heilige drie-eenheid. Ik wil zo graag weten hoe het werkelijk in elkaar steekt. De antwoorden in de catechismus geven mij daar geen antwoord op….  

Ik bleef alle jaren op de lagere school de rijtjes makkelijk leren en had daardoor mooie rapporten en kon verdere scholing volgen en tot lang in de tijd deelnemen aan meerdere vormingsinstellingen en de vragen stellen die ik in aanvang niet mocht stellen. 

Eén antwoord op “ACHTERWERK IN DE KAST – de catechismus”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *