ACHTERWERK IN DE KAST – kamperen

REIS TERUG IN DE TIJD

Het is een zondagmiddag in deze regenachtige augustusmaand van 2021. Het volgende beeld komt bij me op. Op mijn buik lig ik in de tent. Wilma leunt tegen de aluminium tentstok van de nieuw aangeschafte lichtgewicht Carl Denig tent. Een luxe aanschaf en een flinke aanslag op ons studenten budget. Deze tentstok werd in de jaren daarna versierd met plakplaatjes van voetbalsterren, van Maldini, van Gianni Riva, van Platini. Die waren bijgesloten in het ronde doosje met de smeerkaas puntjes van ‘La Vache qui rit’. Vast onderdeel van de voedselvoorraad die we op latere Franse kampeervakantie meesleepten.

Die zondagmiddag in 1978 lig ik op een vrij gemaakt strookje op het klamme grondzeil tussen het luchtbed en de rits van de ingang een roman opengeslagen.… VERDER LEZEN “ACHTERWERK IN DE KAST – kamperen”

REIS DOOR MIJN KAMER (8) – aan de schrijftafel

Ik lig nog in bed, op mijn zij. Het hoog – laagbed heb ik zo ingesteld dat ik de toetsen van de laptop overzie en met de vinger van mijn linkerhand ze kan indrukken, letter voor letter. De laptop neemt een groot deel van het nachttafeltje in beslag. In het smalle gleufje dat rest ligt de muis en staat een glas met vruchtensap. ik moet voorzichtig zijn deze in de onhandige houding niet om te stoten. In het gunstige geval valt deze op de grond, anders loopt het water over het toetsenbord. Ik wacht op de thuiszorg die vanmorgen wat later is, zo weet ik uit hun programma. De spullen voor het wassen en een stapeltje schone kleren liggen klaar op tafel.… VERDER LEZEN “REIS DOOR MIJN KAMER (8) – aan de schrijftafel”

ACHTERWERK IN DE KAST – reis door mijn kamer (7)

SARREGUEMINES (1)

Herinneringen zijn gebeurtenissen waar ik eens van heb genoten. In de vitrinekast in mijn kamer staan kopjes, borden, schalen die op elkaar lijken. Versierd met bloemen in blauw of in rood. Dit servies is in de tijd bijeengescharreld, serviesgoed met herinneringen.

Op de achtergrond hoor ik Radio Tour de France met het verslag van de start van de 108e ronde (26 juni 2021). De 1e etappe gaat door het Bretonse landschap. Ik hoor namen noemen van plaatsen waar het peloton langskomt: Pontivy, Fougères met de finish in Landerneau. Namen die verbonden zijn met het serviesgoed. Ook in latere etappes van deze Tour zullen herkenbare namen genoemd worden, plaatsen waar we een brocante, een vente de grenier, of een foire annuelle bezochten.… VERDER LEZEN “ACHTERWERK IN DE KAST – reis door mijn kamer (7)”

ACHTERWERK IN DE KAST – reis door mijn kamer (6)

BEER

Op een tafeltje tegen de muur geleund zit Beer, de knuffel van Wilma. Zijn huid is zo teer, hij is ook al oud. Af en toe ligt er op de grond in de kamer een strooitje van zijn vulsel. De pleister om zijn knie houdt niet alles binnen.

Zoals Paul van Ostaijen in de morgen Marc zijn dingen in de kamer laat groeten, is er in de morgen een moment dat ik wat langer naar Beer kijk.

MARC GROET ‘S MORGENS DE DINGEN

Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem 
ploem ploem 
dag stoel naast de tafel 
dag brood op de tafel 
dag visserke-vis met de pijp 
en 
dag visserke-vis met de pet 
pet en pijp 
van het visserke-vis 
goeiendag

Daa-ag vis 
dag lieve vis 
dag klein visselijn mijn

Ha Beer

Je bent al wakker

Heb je goed geslapen?… VERDER LEZEN “ACHTERWERK IN DE KAST – reis door mijn kamer (6)”

ACHTERWERK IN DE KAST – reis door mijn kamer (5)

WYBERTJE

Een snap shot genomen van een hoekje van de open kast in de kamer (18 juni 2021). Een lampje van Arne Jacobson, een schilderijtje met meisjeskopjes van Toorop, een kaarsenstandaard met wat Maileg muisjes tonen zich. Maar daar richt mijn aandacht zich nu niet op. Er staat een stukje van een straatsteen op deze plank. Het is een steentje met een herinnering. Met mijn driewielertje hobbelde ik over deze steentjes van de ene kant van de Fahrenheitstraat naar de Laan van Meerdervoort en weer terug. Sporadisch komen ze nog voor weet ik. Ik bracht vorig jaar mei, toen we vanwege de corana weer wat konden ondernemen, een bezoekje aan het Haagse Papaverhof, niet ver van mijn ouderlijk huis in het buurtje waar ik opgroeide.… VERDER LEZEN “ACHTERWERK IN DE KAST – reis door mijn kamer (5)”