SNAP SHOTS – bruggen

Leiden
Leiden
Arcachon.
Nijmegen
Rotterdam
Leiden
Leiden
New York
Nijmegen
Stockholm
Arcachon.
Hoogmade

When you’re weary
Feeling small
When tears are in your eyes
I’ll dry them all
I’m on your side
Oh, when times get rough
And friends just can’t be found

Like a bridge over troubled water
I will lay me down
Like a bridge over troubled water
I will lay me down


  • IN GESPREK MET BERT HERMANS – de hef

In zijn reactie noemt Bert dat in Rotterdam de mooiste bruggen te vinden zijn. Zeker, ze zijn bijzonder, en de Hef vind ik héél bijzonder.

Wikimedia Commons

De Hef is de stalen spoorbrug over de Koningshaven. Deze markante spoorbrug uit 1927 is een monument van het industriële tijdperk en behoort tot de belangrijkste monumenten van Rotterdam. De brug was tot 1994 in gebruik.

De Hef bestaat uit twee heftorens van bijna 70 meter geconstrueerd op betonnen funderingen. Hiertussen bevindt zich het 52 meter lange bewegende brugwegdek. Dit brugdeel (de val) hangt aan staalkabels die over kabelwielen lopen, als contragewichten dienen twee betonblokken. De staalconstructie inspireerde Jorens Ivens tot het maken van een fascinerende avant gardistische film ‘De hef in beweging’, waarmee hij internationaal bekend werd. De Hef werd een belangrijk symbool van de havenstad.

In dit mooie filmpje van gemeente Rotterdam legt technicus Sjors Ribeiro haarfijn uit hoe dat in zijn werk gaat:

Het verhaal gaat verder:

Op de brug in het schilderij zijn twee personen te zien, die er – normaal gesproken – niet snel zullen komen: een bedelaar en een jongetje. De bedelaar kust de hand van de jongen en symboliseert met die handeling de titel van het schilderij ‘Overbruggen’. Als model voor de ‘bedelaar’ heeft Bert opa Dobri Dobrev (20 juli 1914 – 13 februari 2018) gekozen. Hij werd ook wel de Heilige van Bailovo genoemd. Al tientallen jaren verzamelde grootvader Dobri geld voor het herstel van Bulgaarse kerken, weeshuizen en kloosters. Hij liep elke dag 20 kilometer om voor de kathedraal Alexander Nevsky in Sofia (Bulgarije) te gaan zitten. Koud en slecht weer was geen obstakel voor hem, hij was niet bang voor de honger en niet boos op onverschillige mensen. Deze oude man onderscheidde zich door zijn vriendelijkheid en zachtmoedigheid. Met een glimlach kust hij de hand van het kind dat het geld in zijn spaarpot legde en bedankte hem daarmee voor de aalmoes. 


2 antwoorden op “SNAP SHOTS – bruggen”

  1. Mooie foto’s van bruggen en bruggetjes, Ton! De allermooiste vind ik nog altijd onze eigen Rotterdamse bruggen: De Hef, de Willemsbrug en de Zwaan.
    Aan bruggen in andere landen heb ik ook mooie herinneringen, zoals de Verrazano Narrows Bridge, vlak voordat je New York langs het Vrijheidsbeeld binnenvaart. En natuurlijk de Golden Gate Bridge in San Francisco. Heel bijzonder is de Zubizuri voetgangersbrug in Bilbao. Merkwaardig genoeg zoek ik altijd naar foto’s met een standpunt onder de brug. Zal wel psychologisch te duiden zijn met het zoeken naar beschutting of iets dergelijks, maar mijn drijfveer is vooral het fantastische lijnenspel dat ik ook in mijn schilderijen probeer vast te leggen (zoals in die van De Hef in Rotterdam).

  2. Ha Ton,
    Wederom een mooi blog. Op mij maakten de lange bruggen over de Mississippi indruk, bij Cairo, Saint Louis, Memphis en onderweg bij plaatsen waarvan ik naam niet meer weet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *