ACHTERWERK IN DE KAST – van ado tot zsgo…

  • UNIEK?

Waar in de wereld bestaat de naam van een voetbalteam uit een afkorting? Mijn stelling is dat het een typisch Nederlands fenomeen is en dat is het zeer waarschijnlijk ook. Zeker in de hogere regionen van het Europees voetbal weet ik geen afkorting als naam te herkennen. Ja, verwijzingen naar waar ze vandaan komen, dat wel, zoals Manchester United, Borussia Dortmund, Real Madrid, Barcelona, Olympique Marseille. Maar zoiets als bij ADO, dat ze daar ‘Alles Doen door Oefening‘, of dat ze bij ZSGO vanaf de aftrap ‘Zonder Samenspel Geen Overwinning‘ gaan behalen.

Hoe kom je bij zo’n naam? Ik stel je me een zaterdagavond voor in het rokerige dorpscafé. Het is hartje winter 1924. Aan de stamtafel zit het volledige voorlopige bestuur, 11 man sterk. Op het kleedje met een Perzisch motief wankelen de gevulde borrelglaasjes. Er is voor die avond slechts een agendapunt: Hoe gaat onze club nu heten?‘We voetballen nu alweer een tijdje met mekaar en hoe moet dat beessie nu gaan heten?’ Sigaren gaan rond, de glaasjes worden bijgeschonken en de avond vordert. Heel wat suggesties worden geroepen, met steeds harder stemgeluid. Een aantal heeft voorwerk gedaan door wat suggesties op een papiertje te schrijven. Een glimlachend knikje als reactie van de mede bestuursleden, ‘zou kunnen’ en bij anderen wordt het voorstel weggehoond, ‘nee, dat is nou echt niks!’. Uiteindelijk tegen middernacht wordt het ‘Lang gewacht, stil gezwegen, nooit gedacht en toch gekregen’ (‘L.G.S.G.N.G.T.G‘) Even is er nog nagepraat om er R.K. voor te zetten. Maar daar is toen maar van afgezien. In de kleine uurtjes werd de vergadering afgesloten met de jell ‘Voor altijd mee? Voor altijd mee? Naar ons eigen ‘L.G.S.G.N.G.T.G.’

Andere resultaten van zulk overleg:

  • AGOVV: Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder.
  • EDS: Eendracht Doet Samenwerken.
  • GLZ: Geestdrift Leert Zegevieren.
  • ONA; Ontspanning Na Arbeid;
  • UVS: Uit Vriendschap Saam.
  • TONEGIDO Tot Ons Nut En Genoegen Is Deze Opgericht.
  • DOSKO: Door Ons Samenspel Komt de Overwinning.
  • DWS: Door Wilskracht Sterk.
  • EBOH: Eendracht Brengt Ons Hoger.
  • WIA: Winst Is Alles.
  • DCV; Door Combinatie Verkregen;
  • HBOK : Het Begon Op Klompen.
  • MMO: Met Moeite Opgericht;
  • ADVENDO: Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning.
  • NOAD: Nooit Ophouden Altijd Doorgaan.
  • EDO: Eendracht Doet Overwinnen.
  • Hermes DVS: Door Vereniging Sterk.
  • LONGA: Lichaamlijke Ontspanning Na Gedane Arbeid.
  • NAWOORD

Het bestuur van de voetbalclub die een naam bedacht voor hun nieuwe club is niet helemaal uit mijn fantasie ontstaan. In 1987 deed ik met Karen Wuertz een onderzoek naar bestuurders van woningbouwcorporaties. In die tijd vonden grootschalige fusies, reorganisaties en moderniseerden deze organisaties en een parlementaire enquête vond plaats naar het reilen en zeilen van deze bestuurders. We spraken met bestuursleden over hun werk en verstrengeling van belangen op allerlei plaatsen, dwars door Nederland. In grote steden, in kleine dorpen, van hele grote tot heel piepkleine corporaties. We schreven onze bevindingen uit in ons boek ‘Van regent tot manager.’

Bij een kleine corporatie in een dorpje in Noord-Limburg zat ik op een late avond tegenover 11 bestuursleden in het plaatselijke dorpscafé. Daar ontstond dat beeld van een bestuur met heren rond de tafel, sigaren in de mond en een borrel voor zich op een Perzische kleedje. Ze hadden (nog) geen kantoor met een balie, vandaar die vergaderlocatie. Daar spraken ze met z’n elven heel geregeld over het wel en wee van het complex van 25 woningen dat om hun rentmeesterschap vroeg. De taken waren onderling strikt verdeeld: ieder had zijn huurders toebedeeld gekregen, waar maandelijks de huurpenningen werden opgehaald. Zo kwamen ze achter de voordeuren van hun huurders. Op dat punt waren zij hun tijd ver vooruit. Het was een opkomende strategie om zo de kloof tussen bestuur en burger te verkleinen.

We kwamen onderweg ook de mooiste namen tegen, geen afkortingen weliswaar.


7 antwoorden op “ACHTERWERK IN DE KAST – van ado tot zsgo…”

  1. Hallo Ton,
    Een grappig blog. Je vergelijkt voornamelijk Nederlandse amateurclubs en buitenlandse profclubs. Is het misschien zo dat clubs een serieuzere naam met de plaatsnaam erin kiezen als ze op een hoger niveau gaan spelen?

    1. Eens speelde ADO (sic) in Europees verband tegen het Franse Lens. ‘Een treffer’, dacht ik. Van het Haags Lens weet ik dat ze daar de bal Lenig en Snel rond laten gaan. Maar helaas, in Frankrijk gaat het om de stad waar ze hun thuiswedstrijden spelen.

      Omgekeerd geldt ook dat in de buitenlandse amateur competities ‘onze’ spreekwoordelijke namen niet voorkomen.

  2. Mijn vader noemde de Apeldoornse Geheelonthouders Voetbal Vereniging als hij het over AGOVV had.

  3. Jouw vader had gelijk. De afkorting die ik noem is van later datum.

    Drankmisbruik en de gevolgen daarvan na sportwedstrijden op zondag brachten enkele leden van een Apeldoornse geheelonthouders-zangvereniging ertoe om een voetbalvereniging, eveneens voor geheelonthouders, op te richten. Zo ontstond op 25 februari 1913 de v.v. AGOSV: de Apeldoornse Geheelonthouders-voetbalvereniging. Omdat de leden ‘van de blauwe knoop’ waren, speelde en speelt AGOVV in het blauw. In 1921 heeft men aan het acroniem AGOVV een andere betekenis gegeven: ‘Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder’.

  4. Leuke blog over die namen van o.a. Nederlandse voetbalclubs. Jouw schets van de oprichting van die clubs is volgens mij een goede weergave van de werkelijkheid zoals het in het verleden ging.
    Ik zag dat je ook NOAD en LONGA op het lijstje had staan en in mijn jeugdjaren, die ik voor een deel in Tilburg door heb gebracht werd veel over die clubs gesproken. NOAD werd op een zondagmiddag in juni 1910 in het café van Betje van Rijswijk opgericht, maar over de betekenis van de clubnaam bestaat tot op de dag van vandaag geen uitgesproken zekerheid. Niet Ophouden Altijd Doorgaan is, zoals jij ook schrijft, de meest gebruikte, maar Nooit Ophouden Altijd Doorspelen wordt ook vaak genoemd. Anders dan de meeste Brabantse voetbalclubs die in het begin van de 20ste eeuw of vlak daarvoor werden opgericht, was NOAD Tilburg van meet af aan een neutrale/niet kerkelijke vereniging. Dat was mede ‘te danken’ aan houding van de fraters Dorotheus en Leonardo van het Heuvels Patronaat. Die verboden de aan hen toevertrouwde jongens op zondagmiddag het voetbalspel te bedrijven. De knapen besloten vervolgens het Patronaat te verlaten en hun eigen gang te gaan. Dat verhaal sprak mij destijds erg aan.
    De oorspronkelijk naam voor de afkorting LONGA was: Tilburgsche Sport Vereeniging Lichaams Ontwikkeling Na Geestes Arbeid. LONGA ontstond in 1920 uit een atletiek- en gymnastiekvereniging. Het initiatief kwam uit de bankwereld, in dit geval de Tilburgsche Hanze Bank, waar het bedrijven van sport na het werk belangrijk werd gevonden. De eerste leden waren bankemployés. Later, omdat er geen volwaardig elftal te formeren was, werden ook kantoorbedienden toegelaten. Zo kon LONGA vanaf 1920 met twee elftallen deelnemen aan de competitie van de Brabantsche Voetbalbond, tegen employees van andere kantoren. Later werden ook ‘gewone’ werklieden toegelaten. In 1928 werd in de clubnaam ‘Geestes’ veranderd in ‘Gedane’ omdat dat eerste woord te veel refereerde aan het werk van de bank- en kantoorbedienden.
    Ik klom destijds vaak met mijn neef over het hek langs de spoorlijn naar Oisterwijk omdat we dan gratis naar de wedstrijden van LONGA konden kijken.

  5. We speelden geregeld tegen V.V.P. Dat was voor ons: Vullus Van Pastoor en LENS: Lui en Sloom. Dat was nooit door de bestuurders bedacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *