ACHTERWERK IN DE KAST – coentje

‘Triomf van geweldige betekenis’ zet oud sport redacteur Ben de Graaf boven zijn terugblik op de Europa Cup 1 finale van 6 mei 1970 (Volkskrant 7 mei 2020). Na 50 jaar weet ik nog zo goed de spanning van die wedstrijd. De foto met de cup staat bij het artikel afgedrukt. Mijn eerste blik gaat echter naar de benen van Coen Moulijn. ‘Ja, het klopt’ schiet het door mijn hoofd ‘zo was het, het klopt’.

Boven ons bed in onze jongenskamer hing naast het Tomado rekje een grote foto van het Nederlands elftal. Hoe vaak somde ik niet de namen op voor het slapen gaan. Te beginnen bovenaan van links naar rechts, van Jan Notermans, Frans de Munck, Roel Wiersma (……) op de onderstaande lijn naar Fons van Wissen, Piet Kruiver, Tony van der Linden … en van Coentje. Hun spel kenden we van het radioverslag op de zondagmiddag.

Aan de andere kant van het rekje hing de foto van onze held in vol ornaat. Nog beter dan op de elftalfoto waren zijn schoenen te zien. Onze voetbalschoenen moesten er ook zo uitzien. Broertje Paul had de coupe van Coentje, door het haar met Brillantine naar voren te kammen. Dat ging mij wat te ver. Uren oefenden we zijn schijnbeweging door met het rechterbeen naar voren te stappen en linksom de tegenstander te passeren. Die trapte er altijd in. We wisten zeker dat er altijd wel resten opgedroogde klei aan zijn noppen moesten zitten, zijn schoenen toonden zichtbaar ongepoetst. Nog voel ik de ingehouden kwaadheid toen ik op een vroege zondagmorgen onze schoenen schoon en glimmend van het ledervet op de keukenmat zag staan. In de stromende regen hadden we onze zaterdagmiddag pupillen wedstrijd gespeeld, en de modderklonters aan de noppen als trofee mee naar huis genomen. Breed glimlachend kwam mijn vader de keuken in, mijn norse blik zal hij niet begrepen hebben. Ondankbaar kind.

4 antwoorden op “ACHTERWERK IN DE KAST – coentje”

  1. ik had geen voetbalfoto`s, maar op mijn studentenkamer wel een paar tomado rekjes. Verdwenen, jammer, want ze zijn nu geld waard

  2. Ik vond vroeger altijd dat als de hoofden van de spelers boven de tribune uitstaken er geen sprake was van een echte voetbalfoto. Echte voetballers stonden voor volgepakte hoge tribunes ..
    Op de bovenste rij staat 2e van rechts Hans Kraaij

    1. Timo, er staan meer jeugdhelden op de foto. Tony van der Linden is daar een van. De eerste wedstrijd die ik vanaf de tribune zag was in Utrecht, DOS tegen Ajax. In de spits? juist Tony van der Linden. Lucky Ajax maakte in de laatste minuut gelijk, 2-2. Onvergetelijk weet ik nu nog die teleurstelling in het stadion. Na het fluitsignaal was het stil in de Galgenwaard.

      Niet zo lang geleden werkte ik in Oud Woensel – Eindhoven waar ingrijpende stadsvernieuwing plaatsvond. In het winkelcentrum van die buurt was een sportwinkel van een 70 jarige ex-profvoetballer. Wie? Hij staat ook op de foto die boven ons bed hing: Fons van Wissen. Op You Tube is nog een filmpje te vinden waar hij zijn verhaal doet. Ik kon hem nog zeggen dat hij een jeugdheld van me was. Hij glimlachte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *