VAN ALLEDAG – kees schippers

Voor het motto van mijn blogsite koos ik dit gedichtje van K. Schippers.

Als je goed om
je heen kijkt
zie je dat alles
gekleurd is’ 

In de NRC van 13 augustus 2021 las ik over zijn overlijden (Toff Jaeger). Vanzelfsprekend was ‘Het gedicht van de dag’ van zijn hand:

Naaste omgeving

Je verwijdert je op straat van
waar je niet naar kijkt. Het
liefst wil je iets zien dat
je zelf hebt uitgezocht of toch

iets bewaren van wat je nauw
keurig omgeeft, zonder je om
te draaien. Een dakrand, een wolk,
wat je vanuit een ooghoek hebt

gezien. Je draait je om. Het
blauw zoekt de grijze hemel.
Het wacht op de jurk van het
meisje dat je straks voorbij zal

gaan.… VERDER LEZEN “VAN ALLEDAG – kees schippers”

SNIPPERS VAN DE STRAAT – hoofdstraat 223

EEN SENTIMENTEEL REISJE IN DE TIJD

Ik stopte in de Hoofdstraat voor nummer 223, nam mijn mobieltje uit het tasje dat aan de leuning van de elektrische rolstoel hangt en maakte een foto. Kijk wat nauwgezetter en zie het stof nog liggen op de tegeltjes, dat ik toen af en toe wegwreef, zie voor de deur het opgestoven zand van de voorbijgaande auto’s nog liggen en het gebladderde vernis op de deur. Ik ben er toen nooit toe gekomen om de deur opnieuw te vernissen.

Het was 1975 – 1978 toen we daar woonden. Achter de deur was een halletje met een klapdeur waar de telefoon stond. Op een vel papier moest je het aantal tikken noteren van de uitgaande gesprekken zodat de rekening eerlijk verdeeld kon worden over de bewoners.… VERDER LEZEN “SNIPPERS VAN DE STRAAT – hoofdstraat 223”

SNIPPERS VAN DE STRAAT – visboertjes uit scheveningen

OPGESLAGEN HERINNERING

In juni wordt de nieuwe haring aan wal gebracht. Het eerste vaatje wordt traditioneel feestelijk binnengehaald. Dan is het Vlaggetjesdag. Dit jaar (2021) opnieuw in coronatijd. In een persbericht lees ik: ” We vinden het erg jammer dat we dit jaar opnieuw onze bezoekers uit binnen- en buitenland niet tijdens Vlaggetjesdag kunnen ontvangen aan de haven van Scheveningen, maar we gaan ervan uit dat we iedereen in 2022 met een waanzinnig programma kunnen verrassen. Een extra bijzonder jaar omdat we dan 75 jaar Vlaggetjesdag gaan vieren.“

  • DIT WAS MIJN VLAGGETJESDAG

Ik ga terug in mijn herinnering. . Geregeld maakte ik op de woensdagmiddag een tochtje naar de haven. De haven lag niet ver van mijn ouderlijk huis.… VERDER LEZEN “SNIPPERS VAN DE STRAAT – visboertjes uit scheveningen”

SNIPPERS VAN DE STRAAT – ‘de haagse mart’

OPGESLAGEN HERINNERING

De beelden van de Haagse Mar(k)t aan de Herman Costerstraat zijn in mijn jeugd zwart en wit. De bezoekers dragen grijze pakken en witte overhemden. De kooplieden hebben een ‘martkloffie’ aan. Ze heten ‘Ome Lou’ Koolmees, Jan Huizen & Huizen jr., ‘De koning van de Boekhorststraat’, ‘Kootje Kool’, Koos Reyenga alias ‘klokkenkor’, Henk Nieuwenburg, die op zondag in de verdediging bij de voetbalvereniging Oranjeplein speelt en ‘Oompie’ was eens een tapdanser.

Ik ga naar de beeldbank van het Haags Archief en slof weer over de markt, luister naar de standwerkers, ruik de vis en stap over een leeg frietzakjes heen waar nog een flinke klodder mayonaise aankleeft. Het is een opgeslagen herinnering.… VERDER LEZEN “SNIPPERS VAN DE STRAAT – ‘de haagse mart’”

VAN DE STRAAT – terrascultuur

In het debat over versoepeling van de coronamaatregelen trekt het terras vaak de aandacht. ‘Het terras is de metafoor bij uitstek van vrijheid’, zegt stadsgeograaf Irina van Aalst. ‘Hier wordt de heropening van de samenleving voor het eerst zichtbaar.’

Hoe kon op een terras zitten bijna een eerste levensbehoefte worden? 

Een glas drinken op een terrasje is al jaren lang dé manier om te genieten van een heerlijk rustmoment. Kort na de Eerste Wereldoorlog doken in Parijs de eerste terrassen op. Het waren plaatsen waar men even de tijd nam om rustig te genieten van het moment en het leven in de stad gade te slaan. Een open en tegelijk besloten plek om te praten of weg te dromen, alleen, met vrienden of collega’s.… VERDER LEZEN “VAN DE STRAAT – terrascultuur”