SNIPPERS VAN DE STRAAT – ‘de haagse mart’

OPGESLAGEN HERINNERING

De beelden van de Haagse Mar(k)t aan de Herman Costerstraat zijn in mijn jeugd zwart en wit. De bezoekers dragen grijze pakken en witte overhemden. De kooplieden hebben een ‘martkloffie’ aan. Ze heten ‘Ome Lou’ Koolmees, Jan Huizen & Huizen jr., ‘De koning van de Boekhorststraat’, ‘Kootje Kool’, Koos Reyenga alias ‘klokkenkor’, Henk Nieuwenburg, die op zondag in de verdediging bij de voetbalvereniging Oranjeplein speelt en ‘Oompie’ was eens een tapdanser.

Ik ga naar de beeldbank van het Haags Archief en slof weer over de markt, luister naar de standwerkers, ruik de vis en stap over een leeg frietzakjes heen waar nog een flinke klodder mayonaise aankleeft. Het is een opgeslagen herinnering.

Op mijn jongensfiets passen zijtassen. De van bruin zeildoek gestikte tassen zijn op deze vrijdagmiddag met een riempje aan de bagagedrager vastgebonden. Ik loop met met fiets naar de kraam van de Zuidhollande Aardappelhandel. De kraam staat op de kop van een lange rij van marktkramen. In dit deel staan groentekramen. In de weegschaal die boven de aardappels hangt weegt de aardappelboer 10 kilo bintjes af. Hij loopt met de zinken wat gebutste schaal van achter de kraam naar mijn fiets en schud de aardappels in de geopende tassen, zo dat het gewicht enigszins gelijk verdeeld is. Ik zet mijn fiets tegen een muurtje op slot en slenter over de markt. De boodschap is gedaan. Ik ga heen en terug op de rommelmarkt en kijk naar al die spullen uitgestald op een kleed of krant. De rommelmarkt is zo’n heerlijk tochtje in mijn herinnering.


Eén antwoord op “SNIPPERS VAN DE STRAAT – ‘de haagse mart’”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *