IN GESPREK MET BERT – de (schijn) heilige roomse kerk (.)

Ja, Ton,

Mijn achtergrond is net als de jouwe van Rooms-Katholieke huize. Jij vertelde me, als ik het mij goed herinner, dat jij misdienaar bent geweest.

Ja, Bert,

Van Rooms-katholieke huize ben ik, het nest had die kleur. De geboorteplek, hoe toepasselijk, was Bethelhem. Ook in andere blogs verhaal ik over de (schijn) Heilige Roomse kerk, over de Goede Vrijdag, de biecht en meer. De gebeurtenissen speelden zich veelal achter de zware deuren van het kerkgebouw af. Vandaar dat ik onze gesprekken dienaangaande onder die rubriek plaats.

p.s.

Nee Bert, ik was geen misdienaar. We speelden wel misje bij een vriendje in de straat, Wim Evers. Op zijn eerste Heilige communie kreeg hij een heus miniatuur altaar. Op de woensdag middag was hij de kapelaan en wij zijn dienaars. Knielend voor het altaar met een belletje recht naast ons. De mis brabbelde hij dan snel door en sloeg hele delen over. Maar de consecratie en het uitdelen van de hosties zeker niet. De rol Maria kaakjes van Verkade was op zo’n middag snel op. Met volle mond dankten we keer op keer Jesus dat wij zijn lichaam mochten ontvangen.

Ha Ton,

Bij mij begon het allemaal al voor mijn geboorte. 

  • DOOP

Mijn vader (midden op de foto), een echte zeer gelovige katholiek, wilde bij mijn doop mij de voornaam geven van onze Joodse onderduiker, Herbert Weiss (hier rechts op de foto). 

Aangezien de naam Herbert geen standaard heilige vertegenwoordigde, weigerde de kerk dat. Mijn vader wendde zich al voor mijn geboorte tot de bisschop, maar ook die weigerde. Uiteindelijk heeft mijn vader zich tot de Paus in Rome gewend en daar kreeg hij voor het gebruik van mijn voornaam dispensatie. 

Eén antwoord op “IN GESPREK MET BERT – de (schijn) heilige roomse kerk (.)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *