- METSELWERK
‘Het metselwerk, bakstenen bijeengehouden met mortel, is even simpel als geniaal. Bouwstenen van modern metselwerk zijn in principe niet veel anders dan vroeger, al heeft het bindmiddel kalk plaatsgemaakt voor cement. Echter, door een andere bouwwijze is de functie van metselwerk wezenlijk veranderd. Metselwerk is geen constructief bouwmateriaal meer, maar een decoratieve buitenschil. Ook bouwfysisch is het verschil groot: door toepassing van een geïsoleerde spouw staat het metselwerk niet meer in contact met het binnenoppervlak. Metselwerk van historische gebouwen heeft doorgaans geen spouw. Vocht wordt via verschillende wegen opgenomen door het materiaal, vervolgens beweegt het zich vrij door het materiaal en tussen het binnen- en buitenoppervlak. in historisch metselwerk is vocht een erg belangrijke factor. niet alleen bepaalt het in hoge mate de verwering van de gevel, maar ook de conditie van de binnenafwerking, de gebruiksmogelijkheden en het leefcomfort.’
- IN GESPREK MET BERT
Weer mooie foto’s! In de loop der tijd heb ik heel wat mooie, vaak vervallen, muren gezien. Vaak worden de Chinese muur, de Berlijnse muur en de muur van Hadrianus genoemd, maar soms zijn muren heel dichtbij nog het allermooist. Zelf geniet ik dagelijks van de muur van mijn achterburen aan de Regulierenhof in Gouda. Opgetrokken van IJsselsteen en voorzien van muurankers: prachtig!
En dan te bedenken dat er wereldwijd nog veel meer muren staan. Sinds Trump een muur tussen Amerika en Mexico als speerpunt heeft gekozen voor zijn beleid is het weer een populair onderwerp. En dat terwijl al zo vaak is bewezen dat een muur niet helpt.
Zo is er een muur tussen Israël en Palestina. Tijdens de tweede intifada in 2002 startte Israël echter met de bouw van een muur op de Westelijke Jordaanoever. De Israëliërs spreken van een veiligheidsmuur, gebouwd om de inval van Palestijnen te voorkomen. Palestijnen van hun kant noemen het een Apartheidsmuur waarmee Israël het territorium wil uitbreiden.
Dan kennen we de muur tussen de Spaanse enclave Ceuta en Marokko. Ceuta behoort tot het Europees grondgebied en is daarom erg geliefd bij vluchtelingen. Na een bestorming van de grens in 2005 besloot de overheid een beschermingsmuur met wachttorens neer te zetten.
Ook tussen India en Bangladesh staat een muur. Die muur is met zijn 3.200 kilometer de langste grensmuur ter wereld. De aanleg van de grensbarrière kostte zeker 4 miljard dollar. Ze wordt bewaakt door de Border Security Force, met 220.000 mensen ook de grootste grensmacht ter wereld.
Verder staan er nog muren tussen India en Pakistan. Beide landen bouwden muren en bakenen met prikkeldraad en mijnen hun gebied af. India plaatste zelfs 150.000 lichten op de grenspalen zodat de grens ‘s nachts zichtbaar is vanuit de ruimte.
Ook tussen Noord- en Zuid-Korea staat een muur die werd gebouwd in 1953.
En dichterbij tussen Grieks en Turks Cyprus en tussen Bulgarije en Turkije staan muren. In 2016 startte Bulgarije met de bouw van een 30 kilometer lange muur aan de grens met Turkije. Een van de armste EU-landen hoopt zo illegale migranten uit onder meer Syrië te weren. En Griekenland is ook van plan een muur langs de Turkse grens te bouwen om de vluchtelingen tegen te houden. Maar voorlopig heeft het land al een kilometerslang hek geplaatst.
- BIJLAGEN
Museum Boijmans Van Beuningen uit 1931 (foto Michiel van Hunen) Vroeg zestiende-eeuws metselwerk met touwbandmotief (foto Albert Reinstra)
St. Gangulphuskerk te St. Truiden, vermoedelijk zeventiende eeuw (foto Jan van der Hoeve) KRO-studio in Hilversum uit 1936-1939 (foto Michiel van Hunen)
- BRON
Michiel van Hunen (2012). Historisch Metselwerk. Instandhouding, herstel en conservering. Wbooks/Rijksdienst voor het cultureel erfgoed.
Eén antwoord op “SNAP SHOTS – de muur, een stilleven (2)”