ACHTERWERK IN DE KAST – ‘lieve dames – beste heren’

  • VOOR EEN BRIEFKAART OP DE EERSTE RANG

‘Voor een briefkaart op de eerste rang’ was een Nederlandse filmquiz die van 1969 tot 1982 en in 2000 door de KRO op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Het programma werd gepresenteerd door Bob Bouma, die de kijkers altijd begroette met de woorden: ‘Lieve dames, beste heren’. 

Hoe kom ik op deze quiz? Omdat mijn oog weer viel op de overzichtstentoonstelling van het werk van de kunstenaar Thé Tjong-Khing in het Letterkundig Museum. Als filmliefhebber mocht ik graag naar de quiz kijken die maandelijks werd uitgezonden en later eens in de maand. Daar leerde ik Khing kennen als een sublieme alleswetende kandidaat.

  • VAN STRIPTEKENAAR TOT SPROOKJESSCHILDER

Khing was in de jaren 70 enige tijd bekender als filmkenner dan als illustrator. In de genoemde en veelbekeken quiz wist Khing zoveel afleveringen achter elkaar overtuigend te winnen, dat Frans Halsema en Gerard Cox er zelfs een persiflage van op de plaat gezet hebben (geschreven door Luc Lutz). Dit cabaretduo persifleerden meer spelletjes van radio en tv. uit die tijd. Nostalgisch om te zien: ‘Voor een briefkaart op de eerste rang‘. Herkenbaar voor latere generaties spelletjes kijkers?

  • EEN BOEKENLIJSTJE

Met de tentoonstelling ‘Thé Tjong-Khing – In beeld’ brengt het Kinderboekenmuseum een ode aan de vermaarde illustrator die de afgelopen vijftig jaar verhalen van onder anderen Annie M.G. Schmidt en Guus Kuijer begeleidde met zijn tekeningen. Hier thuis op de boekenplank staat wat werk van Khing. Dit werk gaat al jaren mee en wie weet hoe lang nog. Ik licht er wat boeken uit. De omslagen alleen al verdienen het om bekeken te worden, laat staan om de boeken open te slaan, zo mooi.

Interview met The Tjong Thing, VPRO radio ‘Nooit meer slapen.’

2 antwoorden op “ACHTERWERK IN DE KAST – ‘lieve dames – beste heren’”

  1. Ik las over de tentoonstelling van Thé Tjong-Khing en realiseerde me dat ik vroeger in de bieb boeken uitkoos waar een tekening van hem op de kaft stond, puur op de kaft. Mijn redenatie was dat het dan een goed boek moest zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *