- GELDINGSDRANG
NRC, 31 oktober 2020
‘In de Franse stad Lyon is zaterdag een Grieks-Orthodoxe priester neergeschoten. Dat melden politiebronnen aan persbureau AFP. De verdachte is op de vlucht geslagen. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt op Twitter van een „veiligheidsincident” in Lyon en waarschuwt iedereen het gebied te vermijden. De veiligheidsdiensten zijn aanwezig, aldus het ministerie.’
- 99 DINGEN OM NU TOCH VAN TE GENIETEN
NRC. 30 oktober 2020.
- ‘Eindelijk is het weekend niet meer alleen voor het doen van de was en het opruimen van het huis. Als je thuiswerkt kan dat gewoon tussen de bedrijven door. De was doe je ’s ochtends vroeg in de machine en haal je vlak voor je tienuurmomentje uit de trommel en hang je te drogen.’
- Warm eten tussen de middag. Vroeger deed iedereen het. We zijn er alleen maar mee gestopt omdat we naar fabrieken en kantoren moesten die te ver van huis lagen om thuis te eten. Het kost misschien iets meer tijd, maar met collega’s in de kantine lunchen, of een loopje naar de haringkar, duurt ook geen vijf minuten.
- Het hoeft nou ook weer niet, maar als je bedenkt hoe leuk het is om een brief te krijgen, wordt het al minder erg om de moeite te nemen er eentje te schrijven. Aan een vriend of familielid aan wie je toch al minder tijd besteedt omdat je nu zelden of nooit naar hem of haar toe gaat. Grote woorden zijn nergens voor nodig. Gewoon vertellen wat je de afgelopen weken gedaan hebt, is genoeg.
- ’s Ochtends bedenken wat je tussen de middag én ’s avonds gaat eten en de boodschappen overdag kopen bij de groenteman/slager/bakker waar je anders niet komt omdat hij al ruim voor zessen gesloten is.
- Werk hebben dat je thuis kan doen
- Je kunt mooie plantjes die misschien eigenlijk onkruid zijn tussen de tegels van je dakterras uitgraven en in universele potgrond opkweken. En plantjes kopen natuurlijk. Je eerste bonsai, je eerste vijgenboompje waar zes rijpe vijgen aan zijn gekomen (en er is er maar één in een merel verdwenen)
- De dagelijkse wandeling en hoe je de planten waar je normaal aan voorbijloopt door de seizoenen heen ziet veranderen, in bloei komen, uitbloeien: de wisteria, de stokrozen, de hortensia’s. De iepen beginnen alweer te blozen!
- Overdag naar een film. Even een paar uur in je agenda blokken om die film te zien waar je ’s avonds misschien bij in slaap zou vallen. En daarna gewoon wat langer doorwerken. Of niet natuurlijk.
- Je huis op orde houden. Als je er de hele dag tussen zit, is een vol aanrecht of een tafel vol met kranten en post niet te harden. En een de hele tijd opgeruimd huis geeft een fijn gevoel.
- Stekjes maken van de heg, om eindelijk eens die gaten op te vullen in het voorjaar.
- Thuis uit eten gaan. Goede restaurants hebben (uit nood geboren, dat wel) nu vaak een mooi take-away-menu. Bestel drie gangen. Kleed je mooi aan, trek hakken aan (je hoeft toch niet ver te lopen) en zet kaarsen op tafel. En brood met een schaaltje olijfolie.
- Reserveren. Ja, gedoe. Maar het heeft ook wel wat: weten dat de afspraak echt, honderd procent doorgaat, in dat museum of bij die voorstelling. Je naam staat genoteerd en je wilt niet een van de toch al spaarzame plekken leeg laten. En dan geldt: hoe zekerder de reservering, hoe meer voorpret je ervan kunt hebben.
Een foto-album voor een jarige maken. Niet iedereen houdt tijd over in coronatijd, maar als sporten en uit eten gaan wegvallen, kun je die uren gebruiken om projecten waar je altijd te laat aan begint, waardoor het niet afkomt, waardoor je er maar niet meer aan begint, toch een keer op te pakken. Een fotoboek samenstellen dus bijvoorbeeld.
llustraties Tjarko van der Pol.
ENZ.
Eén antwoord op “LOGBOEK – week 44”