LOGBOEK -week 52 – 2020

  • IC

Volkskrant, 14 december 2020.

Op een intensive care heerst rust en regelmaat te midden van de beademingspiepjes, een noodzakelijke voorwaarde om te kunnen reageren als de vitale functies van de patiënten meer ondersteuning behoeven.


Maxim Februari. NRC, 21 december 2020.

‘Hoog boven het huis, hoog boven de zwarte rivier, heerste duisternis. Het ondoordringbare heelal waarop je geen vat krijgt met het menselijk brein en waarvan we volgens de deskundigen slechts vier procent kennen, de rest is niet te zien en niet te begrijpen. Ik probeerde er nu eventjes niet aan te denken.


  • NACHTMIS 2020

Nick de Jager. Volkskrant, 23 december 2020.

‘Zo is voor meer mensen een bezoek aan de supermarkt ineens een mooi uitje in deze saaie tijd. ‘Dit is het enige dat mag’, zegt Destiny Clement. Ze heeft met vriendinnen Sandra Melis en Iris Braun afgesproken om samen nachtelijke kerstinkopen voor hun families te doen. Om in de stemming te komen, hebben ze bij de auto al een glaasje glühwein gedronken. Doet het toch een beetje aan een kerstmarkt denken.

Dit supermarktbezoek is ook ‘anders dan anders, avontuurlijk’, voelt Clement. ‘Dit stond wel op mijn bucketlist.’ Met goedkeuring kijkt ze naar de afrekenende klanten bij de kassa’s. ‘Er zijn dus nog meer mensen die van leuke dingen houden’, lacht ze. En dat het drietal moet werken morgenvroeg, is dat geen reden voor enige bezinning? ‘Ja’, erkent Clement. ‘maar als we nu oud worden, kunnen we wel zeggen: weet je nog dat we om half één boodschappen gingen doen?’


NRC. 24 december 2020.

‘Ook dit jaar hebben veel huishoudens hun huizen versierd voor de feestdagen. Wie vanuit de auto door de kerstverlichte dorpjes rijdt, zou bijna vergeten hoe anders het Kerstfeest er dit jaar vanwege de coronaregels uitziet. Onder meer in Ilpendam, Landsmeer, Alkmaar, en Velserbroek zijn de versierde huizen te bewonderen. Sommige van deze plaatsen stippelden traditiegetrouw lichtjesroutes uit, op andere plekken nemen huishoudens zelf het initiatief. De Leeuwarder woonwijk de Wielenpôlle is ook omgetoverd tot drive-through kerstdorp. De wijk trekt iedere avond duizenden mensen. Daarbij zijn tientallen buurtbewoners nodig om het verkeer in goede banen te leiden.’


  • ONZE KERSTWENS

De week waarin onze kerstwens digitaal is verstuurd met stemmige muziek op de achtergrond uit Duitsland, Noorwegen en Frankrijk. Waarom word ik na een paar nummers zo dromerig?

VAN ALLE TIJDEN (onze kerstwens)

Dit jaar zijn de feestdagen in coronastemming. De wens gaat uit naar warmte met elkaar met een optimistische ondertoon: dat het volgend jaar ‘een nieuw nu’ mag zijn.

Wensen zijn altijd eigen geweest aan de tijd waarin ze geformuleerd werden: Kerstmis en kerstfeest werden feestdagen, die zalig, gelukkig of prettig moesten verlopen. Naast een stel in een stal met de os en de ezel aan hun voeten kwam een arrenslee, voortgetrokken door rendieren, die later weer gezelschap kregen van pinguïns uit verre poolgebieden. 

Deze elementen zie je nu terug in de buitenruimten. Met als hoogtepunt de met lichtjes versierde Coca-Colatruck die in dit jaargetijde in alle uithoeken van de wereld komt.

Ook dit jaar staat er hier thuis een aantal wenskaarten rond onze kerstboom en kerststal gedrapeerd. In het nieuwe jaar bergen we ze zorgvuldig op in speciale doosjes en steken ze in een oud ansichtalbum. Dit jaar waren wijzelf te laat: de lockdown was ons te vlug af om kaarten te kopen, de winkels waren gesloten. Vandaar deze digitale wens. Maar … in dat album vonden we nog wat kaarten zoals deze uit de jaren 50. 

Het verhaal en de geur van toen zijn even terug. Dit jaar wordt het weer genieten van de dagen die komen gaan, met nieuwe beelden en geuren. Dat wensen wij iedereen toe.

Wilma & Ton.


Eén antwoord op “LOGBOEK -week 52 – 2020”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *