LOGBOEK – week 33 2021 (onder constructie)

  • ASIELZOEKERS UIT AFGANISTAN

Youp van ’t Hek. NRC, 28 augustus 2021.

‘Dus de zogenaamde ‘fly past’ van enkele jachtvliegtuigen van onze luchtmacht tijdens de Grand Prix in Zandvoort gaat volgende week niet door. Het ministerie van Defensie heeft dit besloten „vanwege de ontwikkelingen in Afghanistan”. (…) Wat de luchtmacht nu gaat doen? Een extra rondje Veluwe en dan even lekker door de geluidsbarrière zodat je dat gekrakeel in De Harskamp niet hoort? Lijkt mij geen gek idee. Hoewel? Zo angstaanjagend was dat roedeltje Veluwse hangjongeren nou ook weer niet. Ik dacht geen moment: straks brengt een van die boerenpubers zijn bomgordel tot ontploffing. Het grootste probleem van die avond? Of er nog genoeg bier in het krat zat.… VERDER LEZEN “LOGBOEK – week 33 2021 (onder constructie)”

LOGBOEK – week 30 – 2021

Eddy Posthuma de Boer geportretteerd door Eva Roefs, januari 2020.
  • De emotie zat in het ongeposeerde leven

Toef Jaeger. NRC, 25 juli 2021.

Eddy Posthuma de Boer (1931 – 2021) Fotograaf, legde het leed in de hele wereld vast, maar had ook oog voor het ‘geluk van de alledaagsheid’.

‘Toen Posthuma de Boer in de Tweede Wereldoorlog een boxcamera kreeg, was hij verkocht. Dit is wat hij voortaan zou doen: vastleggen wat hij zag. En dat was voor de in 1931 in Amsterdam geboren Posthuma de Boer behoorlijk wat. Al jong zag hij hoe klasgenootjes werden weggevoerd, een beeld dat hem altijd zou bijblijven: „Toen mijn broertje en ik naar het Olympiaplein renden, stonden daar allemaal trams klaar.… VERDER LEZEN “LOGBOEK – week 30 – 2021”

LOGBOEK – week 29 – 2021

  • DE FINISH VAN DE TOUR
Wilco Kelderman in actie tijdens de tijdrit van zaterdag. Beeld REUTERS

Arno Haijtema. Volkskrant, 18 juli 2021

Nergens is het contrast tussen inertie en topsport groter dan wanneer ik op de bank hang met hartslag 45 en een wattage van 0,1, en live de Tour de France bekijk. Het zwermen van de wielrenners door Franse gehuchten. De valpartijen als het peloton in slaap sukkelt, als de koolstoffen fietsen breken, de mannen van staal blijken en met roestige wonden de strijd vervolgen.

Ik luister naar de kadastrale beschouwingen van NOS-commentator Joris van den Berg, als de renners weer een 13de-eeuwse ruïne van een kasteel passeren (gebouwd op Saraceense fundamenten).… VERDER LEZEN “LOGBOEK – week 29 – 2021”

LOGBOEK – week 28 – 2021

  • KNUFFELS (3)

NRC. 15 juli 2021.

Toen wetenschapsredacteur Gemma Venhuizen begin juli in de NRC over haar ongewassen knuffel schreef kreeg ze post. Voor Japie.

‘Beste Japie”, stond er boven diverse mailtjes die ik deze maand ontving . Ze waren niet voor mij, maar voor mijn 35-jarige knuffelaap die nog nooit in de was is geweest. Ik had me schrapgezet voor honende lezersbrieven (‘waarom slaapt een volwassen redacteur met een knuffel?’), maar het tegendeel bleek waar. Japie kreeg fanmail. Soms zelfs geschreven uit naam van andere knuffels, die hem vertelden dat zij óók nooit in bad hoefden van hun volwassen baasjes. (Alhoewel één knuffel liever sprak over „maatje” dan „baasje”.)

Van links naar rechts: Tinus, Barrie, Teddy, Jokko en Rosie.
VERDER LEZEN “LOGBOEK – week 28 – 2021”

LOGBOEK – week 27 – 2021

  • Kabinet trapt nu al weer op de rem, uitgaansleven tot en met 13 augustus flink beperkt

Volkskrant, 9 juli 2021.

‘Op de radio wist iemand ’s middags al te vertellen wat Hugo de Jonge en Mark Rutte ’s-avonds zouden vertellen. Dat wat open was weer iets dichter zal moeten. Dat we ‘gas terug’ moeten nemen, en dat we dit uiteraard ‘met elkaar’ moeten doen. Dat evenementen enkel mogen indien er aan ‘placering’ wordt gedaan – Lowlands met klapstoeltjes, en of u gedurende het optreden in de tent te allen tijde op het aangewezen kruisje wil blijven staan of zitten, (dit is het punt waarop de gewone mensen het zeker weten: er is een parallelle werkelijkheid van Torentje en Binnenhof waarin men hartstochtelijk gelooft in de fictie van de anderhalve meter, waarin men zich nooit hoeft te ellebogen over een volle warenmarkt, waarin men gelooft dat mensen acuut hun handen gaan wassen als je een pictogram van een kraan op een katheder plakt, waarin men oprecht geschokt is wanneer blijkt dat er mensen zijn die QR-codes vervalsen om langs de portier te kunnen glippen).’… VERDER LEZEN “LOGBOEK – week 27 – 2021”