IN GESPREK MET BERT HERMANS – kiosk (2)

Beelden: Wikipedia Commons

Ha Ton, 

Graag reageer ik op je prachtige blog over de kiosken. Ik heb veel herinneringen aan diverse kiosken in binnen- en buitenland. In Nederland genoten tot vorig jaar van de prachtige concerten en optredens in de kiosk van het Houtmansplantsoen in Gouda. Maar nog specialer zijn de herinneringen aan de kiosk in het Parc Montsouris in Parijs. Een fantastisch park naast het hotel du Montsouris waar ik heel veel heb gelogeerd en waar ik mijn ex-echtgenote en lieve vriendinnen mee naar toe nam. Ze vielen dan als een blok voor de fantastische ligging van het hotel, het park met de kiosk en het romantische café met terras voor het Franse ontbijt met koffie en croissant in de zon. In de kiosk waren soms prachtige concerten op zwoele zomeravonden…

  • PARC MONTSOURIR

Parc Montsouris is een openbaar park Parijs. Het ligt in het 14e arrondissement en werd het officieel geopend in 1875. Het is een van de vier grote openbare stadsparken, samen met het Bois de Boulogne, het Bois de Vincennes en het Parc des Buttes Chaumont.  Het Parc Montsouris vormt met de ‘Cité Universitaire de Paris’ een enorme groene long aan de zuidkant van de stad.

Parc Montsouris werd aangelegd door Haussmann. Voor die tijd was dit een terrein met een aantal steengroeven en wat molens. Op dit heuvelachtige terrein is een fantastisch park ontstaan met als centrum het Lac Montsouris met een waterval en een trendy restaurant, Pavillon Montsouris. 

  • VERZONKEN METROLIJN

Het Park wordt doorsneden door een half in de grond verzonken RER-lijn die ook een halte heeft in het park zelf. Met die lijn ben je in een mum in het centrum van Parijs. Zelf nam ik de ook de RER om mijn vriendin Willie in Parijs op te zoeken die destijds in het 19e arrondissement woonde, vlakbij het Canal St-Martin.

ARCHITECTUUR

Rondom het park is ook nog een aantal fraaie gebouwen te bewonderen, zoals Maison Ozenfant van Le Corbusier en Maison Guggenbuhl van Lurçat aan de oostkant van het park en niet te vergeten La Maison Néerlandais van Dudok, de Fondation Suisse van Le Corbusier en Maison Deutsch de la Meurthe van Lucien Bechmann in de Cité Universitaire. 

MIRE DU SUD


In het zuiden van het park staat het opmerkelijke Mire du Sud. Dit is een markeringspunt van de oude Meridiaan van Parijs. Het noordelijke markeringspunt, de Mire du Nord, ligt in Montmartre. Het Observatoire in de buurt van Denfert-Rochereau vormt het middelpunt van het Franse meridianensysteem. Frankrijk heeft altijd intensief onderzoek gedaan naar plaatsbepalingen op aarde en tot in de 19e eeuw hanteerden zij hun eigen lengte- en breedtegradensysteem. In 1884 werd besloten zich aan te sluiten bij het algemeen aanvaarde Engelse lengte- en breedtegradensysteem waarbij Greenwich als ijkpunt geldt.

KARAKTER EN LIGGING

Het park is 15,5 hectare groot, ontworpen als Engelse landschapstuin door Jean-Charles Adolphe Alphand. Het park bevat een meer, een waterval, brede glooiende gazons en vele opmerkelijke soorten bomen, struiken en bloemen. Het is ook de thuisbasis van een meteorologiestation, een café en een Guignol-theater. De wegen van het park zijn in het weekend populair bij joggers. Parc Montsouris wordt in het zuiden begrensd door Boulevard Jourdan en de Cité Internationale Universitaire de Paris (CIUP).

NAAM VAN HET PARK

Volgens de officiële website van het park en andere bronnen is de naam van het park afkomstig van een oude windmolen, de Moulin de Moque-Souris, die in de 18e eeuw niet ver van de parksite stond op het kruispunt van de rue d ‘ Alesia en rue de la Tomb-Issoire. Moque-Souris (“spot-de-muizen”) was in die tijd een veel voorkomende naam voor windmolens in Frankrijk; het was een grappige naam, die suggereerde dat de molenaar de muizen uitdaagde om binnenin graan te vinden. De naam veranderde in de loop van de tijd van moque-souris in Montsouris.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *