SNIPPERS VAN DE STRAAT – kringloop (2)

  • STRIJBEEK – BROCANTE CAATJE

Aan de Meerlense weg, van Chaam naar het Belgische Meerle, staat in de vensterbank een bord ‘Brocante Caatje’. Uit het zicht voor een voorbijganger is op het erf achter de woning allerlei ‘oude meuk’ uitgestald. Het is een wat uit de hand gelopen verzameling, nu wordt het een en ander ook te gelde gemaakt. ‘Ik moest wat gaan ruimen.’

Het ligt niet direct voor de hand om daar op het erf tussen de spulletjes rond te scharrelen. Op Marktplaats zijn deze in alle rust te bekijken. Afgebeeld op de site is deze keur aan potjes, pannetjes, kastjes, serviezen, kinderspeelgoed en meer dat op het erf in weer en wind, schots en scheef opgestapeld staat. De charme toont zich echter niet op het scherm.


  • HET WARENHUIS – LEIDEN

Op het industrieterrein ‘De Waard’ in Leiden staat ‘Het Warenhuis’. Bij de ingang ligt op een sober tafeltje naast de dispenser vanwege de Corona een kleurrijke folder die aangeeft wat er zoal achter de deuren van de loods te vinden is: ‘Je kunt er terecht voor van alles. Denk aan meubels, boeken, servies, kleding, kunst en nog veel meer. Bijzondere items en accessoires, leuk voor in huis of om te geven aan een ander. Al struinend door het grote pand val je van de ene in de andere verbazing en vind je zeker iets dat past bij je stijl. Laat je verrassen door dit warenhuis.’ Ik lees in de folder ook dat ze willen verkopen, maar daarbij geen winst hoeven. te belhalen ‘We willen genoeg verdienen om de rekeningen te kunnen betalen en om te kunnen investeren in de toekomst.’ Als het bij jullie niet om winst draait, waarom draait het dan wel? ‘Om het milieu en de sociale werkgelegenheid in de regio.’

Een willekeurige bezoeker: ‘Hoop ouwe troep. Veel te duur ! Enigste leuke service en betaalbaar is de ‘koffie corner.’ Ieder vindt er dus zijn meug. Ga ik rond dan hoor ik geluiden van herkenning. ‘Dat had mijn moeder ook, ze kookte in zulke pannetjes’ , ‘Ik zie het nog zo hangen bij ons in de gang’, ‘Kijk nou eens, zo’n tasje had ik bij mijn eerste dansles.’ Ik hoor het plezier van de herkenning, van nostalgie.

  • NADERE KENNISMAKING

Achter de ‘kringloop’ gaat een wereld schuil. Zo heb ik erg genoten van de VPRO  documentaires over de kringloopwinkels die rond de kerstdagen van 2019 en 2018 zijn uitgezonden. Het blijft hartverwarmend kennis te nemen van dit fenomeen en de betekenis die het heeft in het leven van deelnemers.

2 antwoorden op “SNIPPERS VAN DE STRAAT – kringloop (2)”

  1. Mooie foto’s en leuke tekst van een geweldig fenomeen: de Kringloopwinkel. Wij hebben er in de loop der tijd ook al heel wat spullen naar toe gebracht. Ben eigenlijk wel benieuwd waar ze uiteindelijk terecht gekomen zijn en wat voor tweede leven ze hebben gekregen. Is het immers niet zo dat er ook iets van jezelf in die oude spullen gaat zitten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *