GEBIEDSONTWIKKELING – de kerk in de fik (1)

Achter ons dorp begint het Groene Hart. Om het wat preciezer te zeggen: in alle richtingen zijn vanuit Leiderdorp fiets- en wandelpaden aangelegd die het gebied ontsluiten. Met veel plezier maak ik daar mijn tochtjes.

Op een winterse maandag namiddag (4 november 2019) zie ik rook aan de horizon. Meer dan de bekende rookpluimen van snoeigoed dat in de wei verbrand wordt.

Die avond wordt op het landelijk journaal dit nieuws uitgebreid getoond met een verslaggever ter plaatse. ‘De brand kwam door het afbranden van verf in de kerk. Al snel kwam er rook door het dak. Een woordvoerder van de brandweer legt uit: Het vuur verspreidde zich heel snel aan de bovenkant van de kerk. Het was moeilijk om bij het vuur te komen en werd hierdoor te gevaarlijk en de brandweer moest zich terugtrekken uit de kerk. (…)

Ook het regionale nieuws staat stil bij de brand, zoals Omroep West, 4 november 2019: ‘Kerk Hoogmade volledig verwoest na grote brand’

HOOGMADE – Een grote brand heeft maandag de kerk van Hoogmade volledig verwoest. Tijdens onderhoud vloog de kerk in de fik, waarna in de middag de kenmerkende torenspits van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk instortte. ‘Dit is echt dramatisch’, zegt een van de buurtbewoners. ‘De kerk is het hart van Hoogmade.(…)’

Het valt me bij deze berichtgeving op dat veel aandacht aan de sociale kant wordt besteed. Die avond is er in een actualiteitenprogramma aandacht voor de herdenkingsbijeenkomst georganiseerd in de ‘Brasserie De Kromme Does’. De zaal zit vol. Burgemeester Marina van der Velde-Menting is duidelijk aangeslagen als ze stelt: ‘De kerk is een gezichtsbepalend monument. De kerk is opgegeven, maar ik ga me inspannen om de toren te behouden.’ De Rotterdamse bisschop Van den Hende, die ook aanwezig is, verwoord zijn getuigenis als volgt:  ‘Dat u met zovelen hier bent zegt wel hoe groot de rol is van de kerk, waar zoveel mensen zoveel hebben meegemaakt. Het is een groot goed dat u als levende stenen van de kerk nog overeind staat. Het zal lang duren voordat de kerk weer terug zal zijn in volle glorie.’

Uit deze berichtgeving komt opnieuw tot uitdrukking dat een kerk een belangrijk baken in het dorpslandschap is. Dat was ook een van de uitkomsten van een onderzoek dat wij in 2018 onder de bewoners van het Limburgse Melick uitvoerden. De kerk had daar nauwelijks nog een religieuze functie en dreigde gesloopt te worden.  In een periode van herwaardering van het cultureel en industrieel erfgoed, zijn er meer vergelijkbare gebouwen die hun oorspronkelijke functie verloren, maar door transformatie een nieuwe betekenis in de gemeenschap kregen. Het onderzoek paste in die trend en de vraag was of de kerk van Melick een nieuwe functie kon krijgen. We ontwierpen voor dat gebouw een nieuwe inhoud. Beschreven in een andere Blog op deze site: Kerk als gemeenschapshuis. Wie weet of en hoe een mogelijke reïntegratie van de kerk in de Hoogmadense gemeenschap gaat plaatsvinden.


Dit in afwachting van de verdere invulling van de kerk.

  • EEN ANDERE KERK WACHT ONDERTUSSEN OOK OP ZIJN HERSTEL

‘The spire of Notre Dame cathedral, which was destroyed in a fire last April 2009, will be restored according to the original Gothic design. French President Emmanuel Macron announced the decision, putting an end to speculation that the spire would be rebuilt in a modern style. Mr Macron had previously hinted he was in favour of a “contemporary gesture”. However he has said he wants the restoration to be completed by 2024, when Paris is hosting the Olympics.’ (BBC-News, 9 juli 2020).

Eén antwoord op “GEBIEDSONTWIKKELING – de kerk in de fik (1)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *