ACHTERWERK IN DE KAST – open raam (3)

Een gevleugelde uitspraak van mijn vader (1913-1998) als hij in de vroege morgen de zware overgordijnen opentrok en het raam wat opende: ‘Laat licht en lucht uw woning binnentreden.’ De dag kon voor hem beginnen.

WAT AANTEKENINGEN OVER HET RAAM

  • ‘Condens op ramen’. Warme lucht die afkoelt gaat zich zetten op de koude plekken in huis. Dit kan zorgen voor een muffe geur in huis en het losbladeren van verf en behang. Bovendien zijn schimmels en te veel vochtigheid in huis slecht voor je gezondheid. Een vervuilde binnenlucht kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en irritaties aan de ogen, neus of keel.
  • ’s Nachts verliest een volwassen persoon ongeveer 2 liter vocht per nacht. Wanneer de ramen en deuren gesloten blijven tijdens de nacht wordt de kamer een zeer vochtige ruimte. Door het temperatuurverschil van binnen en buiten gaat er zich condens op de ramen vormen.’ (Muurvochtig.nl).
  • ‘Argumenten om de ramen dicht te houden zijn er natuurlijk ook. Met de ramen dicht heeft u minder last van eventueel geluidsoverlast en maakt u het inbrekers minder makkelijk om naar binnen te komen.’ (Omroep Max).
  • ‘Zet nooit je aquarium in het raam.’ Beginnende aquarianen denken dat het mooi staat of dat het aquarium dan extra licht krijgt wat op de stroomrekening bespaard. Mooi meegenomen toch? Helaas zul je er na verloop van tijd achter komen dat je maar één iemand een groot plezier ermee doet. De algen in het aquarium. Deze zullen groeien en groeien en je komt er nooit meer vanaf. (Acquascapen, 2016).
  • ‘Zet een kaars voor je raam vannacht ‘, Rob de Nijs. Hoe klinkt deze evergreen in tijden van Corona?: ‘Wanneer je zegt bij andere mensen dat je je eenzaam voelt, wees dan gerust, er is altijd iemand die weet wat je bedoelt.’
  • ‘Zet woensdagavond tussen 20.00 en 21.00 uur een kaars in de tuin, vensterbank of op het balkon’, schrijft Ingeborgh Olij-Frima uit Heemskerk op Facebook. Het is de eerste ‘intelligente’ lockdown. Met de actie hoopt ze de IJmond in het licht te zetten. ‘Belangrijker is dat de mensen die vechten voor hun leven, en de mensen die zich inzetten om alles draaiende te houden, weten dat er aan hen gedacht wordt.’ (KRO-NCRV).
  • In tijden van Corona krijgt het voortuintje, de stoep, het woonerf, de ruimte om het huis specifieke betekenis. Het is de ruimte waar met de buren, de voorbijgangers, de vrienden en familie op gepaste afstand gecommuniceerd kan worden. Andere blogs op deze site gaan over de betekenis van stoep & voortuintjes.

AAN HET RAAM VOORBIJ

  • Een ‘wandelaar’, zoals deze in de wereld van de prostitutie wordt genoemd, is te herkennen aan het kuierende loopje en de gefocuste blik op de dames achter het raam. Vaak hebben ze een vaste route en lopen ze een paar keer heen en weer. Ze isoleren zich van de rest van de omgeving; ‘je ziet meteen dat ze niet bij een groepje horen.’ Verdere observaties van achter het raam en inschatting van potentiële klanten: ‘Wat oudere klanten zijn vaak makkelijker: minder macho en vlot tevreden. Raamprostitutie gaat om de snelle contacten, dus je wilt geen al te lastige of ruige types. Of iemand moet wel héél leuk zijn – dan heb je zelf ook een keertje lol. Mannen met een arrogante of agressieve uitstraling, daar vermijd je ook contact mee. Soms zit dat in de gezichtsuitdrukking, soms in de lichaamshouding. Groot maken, hoge schouders, macho-loopje… Dat zou er bij mij niet inkomen.’ (Psychologie Magazine, november, 2013).

5 antwoorden op “ACHTERWERK IN DE KAST – open raam (3)”

  1. Leuke blog met een interessante invalshoek: de voorbijganger die een huis langsgaat en opgemerkt wordt en gebeurtenissen die aan de overkant achter de ramen plaatsvinden. Het raam heeft ook een symbolische functie die je mooi beschrijft. Enerzijds het venster op de toekomst en het verlangen naar de overkant. Anderzijds de eenzaamheid en de troosteloosheid van de voyeur achter het raam die zijn onvervulde wensen nooit zal kunnen vervullen.

  2. Kreeg een leuk boekje cadeau: ‘Strange Things Behind Windows. Een fotoboekje van wat Belgische bewoners op de vensterbank zetten, hoe de bewoner zich etaleert. ‘Belgians love cats and dogs, have a strange passion for pharaohs, figures and miniatures of all kinds, and are clearly natural born artists. This is my conclusion after having started ‘my public window’ project.’ ( Jean-Luc Feixa).

    Een inspiratie om wat snap shot van vensterbanken te gaan maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *