ATELIER BINCKHORST – binck 36

Dit omvangrijke complex was oorspronkelijk de Centrale Werkplaats en het Centrale. Het gedeelte in rode baksteen dateert uit 1918. De erachter liggende gebouwen zijn uit de jaren 40 en 50. Hier werden de voorraden van PTT-apparatuur opgeslagen, zoals telefoons en brievenbussen. Ook werden er nieuwe producten ontwikkeld. In 2008 verliet het bedrijf deze locatie. Het geheel werd omgevormd tot bedrijfscomplex voor de creatieve sector en kreeg de naam Bink 36.  In relatie met de op stapel staande plannen voor de Binckhorst werd het complex ‘strategisch’ aangekocht door de woningcorporatie Vestia Den Haag, om zodoende op termijn op dat terrein woningbouw te kunnen realiseren. In de tussentijd werd besloten om het voorlopig te laten staan als locatie voor creatief ondernemerschap een tweede leven te geven.  ‘Het succesvolle voorbeeld in de Binckhorst, de Caballerofabriek, had wat dit betreft zeker tot inspiratie geleid. De keuze om op deze plek toen nog een uithoek van het gebied, dit experiment aan te gaan, was zeker in die periode gedurfd te noemen.’  (Havelaar, 2012).  De gemeente Den Haag ondersteunde dit experiment, met als argument dat het als een belangrijke aanjager voor de gebiedsontwikkeling. Edward de Kroes kocht het oude PTT-pand en maakte er een complex van waar zich inmiddels zo’n 300 huurders hebben gevestigd. “Het zit vol. Ik moet dagelijks belangstellenden teleurstellen”, vertelt hij. ‘Van alles en nog wat zit in het gebouw. Van architecten tot advocaten, van tandartsen tot noem maar op.” Geen unit is hetzelfde zo valt bij een bezoek te zien. Hier verbouwt iedereen zijn ruimte naar zijn eigen smaak. “Je hebt bijvoorbeeld vloeren van pallets, spaanplaat, maar ook van kunstgras. Achter elke deur zit een nieuw verhaal.”  De Kroes is dan ook erg enthousiast over de opknapbeurt die de wijk krijgt, want die was wel nodig. “Vroeger was het niks hier. Niemand durfde hier te fietsen, maar dat is nu niet meer zo. De gemeente doet er alles aan om het gebied beter en veiliger te maken. Over vijf jaar is Binckhorst het centrum van Den Haag. Zeker weten.’

  • Havelaar, K. (2012) (red.). De Binckhorst,  bedrijventerrein in beweging. Voorgeschiedenis en ontwikkeling van het grootste Haagse industrieterrein. De Nieuwe Haagsche, Rijswijk, pag. 91.

4 antwoorden op “ATELIER BINCKHORST – binck 36”

  1. En weer zo’n goed initiatief! Ik had het wel graag nog gezien voor de transitie. Helaas lukt dat niet meer, maar net als bij bijvoorbeeld de Spoorzone in Tilburg zijn de nieuwe functies en de invulling daarvan in de oude gebouwen zeer interessant. Ben wel benieuwd of de voorspelling dat ‘Over vijf jaar de Binckhorst het centrum van Den Haag’ is, ook werkelijk gaat uitkomen.

  2. Dat is een treffende reactie, Passant. Een goede aanvulling ook op de links die ik opgenomen heb in de blog ‘De Binckhorst in quotes’ (Atelier Binckhorst).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *