ATELIER BINCKHORST – overzicht

SITUATIONELE PLANNING

DE BINCKHORST IN QUOTES

BEDRIJVIGHEID ROND EEN KASTEEL

‘SAMEN MAKEN WIJ DE BINCKHORST’ (2)

SAMEN MAKEN WIJ DE BINCKHORST’ (1)

SCHROOT & SLOOP

CREATIEVE BEDRIJVIGHEID

CREATIEVE BEDRIJVIGHEID  (BESTURING) 

CREATIEVE BEDRIJVIGHEID (CABELERRO) 

CREATIEVE BEDRIJVIGHEID (BINCK 31)  –

WONEN MET ZICHT OP DE STAD

MET HET SCHETSBOEK OP STAP

DE FEESTELIJKE OPENING VAN DE ROTTERDAMSEBAANVERDER LEZEN “ATELIER BINCKHORST – overzicht”

ATELIER BINCKHORST – adieu betoncentrale

  • WONINGBOUW

‘De stad Den Haag, ingeklemd tussen de zee en buurgemeenten, heeft weinig opties om uit te breiden. En dat terwijl het aantal inwoners met vier- tot vijfduizend per jaar toeneemt tot 630 duizend in 2040. De stad wil daarom de hoogte in, dicht tegen het centrum aan – met torenflats bij Den Haag Centraal, Hollands Spoor en station Laan van NOI. Samen vormen ze het economische hart van de stad, het Central Innovation District (CID), waar nu vooral kantoren zijn. En dan is er de Binckhorst, nu nog een sympathieke rafelrand aan de Trekvliet met economische en andere activiteiten: van huisdierencrematorium tot katholieke begraafplaats, van scheepswerf tot beton- en asfaltcentrale, van ambachtelijke papierwarenfabriek tot hippe bierbrouwer, van banketbakker tot verffabriek.… VERDER LEZEN “ATELIER BINCKHORST – adieu betoncentrale”

ATELIER BINCKHORST – de besturing

Het gebouw bevindt zich op een unieke locatie direct aan de haven tegenover een grote betoncentrale waar zand en grind worden geladen en gelost. ‘De authentieke havensfeer en de ruimtelijke kwaliteit van het pand, met een grote industriële loods in het centrum, prikkelen de verbeelding en scheppen de ideale omgeving voor innovatie, productie en interactie.’ Eind 2006 ontstond De Besturing als tijdelijk ateliercomplex. Deze mogelijkheid voor invulling van de voormalige fabriek voor scheepsmotoren en – besturing, ontstond door de bemiddeling van kunstcentrum Stroom Den Haag, tussen de ‘creatievelingen’ en de gemeente Den Haag als gebouweigenaar. Het waren de industrieel ontwerper Dennis Slootweg en meubelmaker Tiddo de Ruiter die ‘founding fathers’ van deze broedplaats waren.… VERDER LEZEN “ATELIER BINCKHORST – de besturing”

ATELIER BINCKHORST – caballero

De transitie van het bedrijventerrein de Binckhorst als geheel is niet nadrukkelijk gebaseerd op culturele activiteiten of op de culturele en creatieve industrie. Toch is de sector sterk vertegenwoordigd in het gebied. Bovendien vertoont de manier waarop het transitieproces plaatsvindt overeenkomsten met de manier waarop de culturele en creatieve sector vaak werkt: niet op basis van een opgelegd ‘masterplan’, maar in zeker mate informeel, van onderop en geleidelijk.

De sigarettenfabriek Ed. Laurens was lange tijd een van grootste particuliere industriële bedrijven in de Binckhorst. Een opvallend en succesvol middel voor de hoge productie was het vooruitstrevende reclamebeleid. Er verschenen in de vooroorlogse jaren advertenties in dagbladen en weekbladen en er werd reclame gemaakt in stationshallen.… VERDER LEZEN “ATELIER BINCKHORST – caballero”

ATELIER BINCKHORST – binck 36

Dit omvangrijke complex was oorspronkelijk de Centrale Werkplaats en het Centrale. Het gedeelte in rode baksteen dateert uit 1918. De erachter liggende gebouwen zijn uit de jaren 40 en 50. Hier werden de voorraden van PTT-apparatuur opgeslagen, zoals telefoons en brievenbussen. Ook werden er nieuwe producten ontwikkeld. In 2008 verliet het bedrijf deze locatie. Het geheel werd omgevormd tot bedrijfscomplex voor de creatieve sector en kreeg de naam Bink 36.  In relatie met de op stapel staande plannen voor de Binckhorst werd het complex ‘strategisch’ aangekocht door de woningcorporatie Vestia Den Haag, om zodoende op termijn op dat terrein woningbouw te kunnen realiseren. In de tussentijd werd besloten om het voorlopig te laten staan als locatie voor creatief ondernemerschap een tweede leven te geven.  ‘… VERDER LEZEN “ATELIER BINCKHORST – binck 36”