GEBIEDSONTWIKKELING – honigterrein

CREATIEF ONDERNEMEN IN EEN TUSSENTIJD

Honig is sinds 2001 onderdeel van het Amerikaanse Heinz, dat de levensmiddelentak van CSM overnam. De in 1867 door Klaas Honig uit Koog aan de Zaan opgerichte producent van sauzen, soep en pasta’s was sinds 1978 onderdeel van CSM. De fabriek aan de Waal in Nijmegen dateert van 1924. In 2009 is het fabriekscomplex aan de Waal in Nijmegen leeggekomen.

Dat het vijf hectare grote terrein vroeg of laat zou moeten verdwijnen, was bekend. Nijmegen heeft er 2.600 woningen gepland. De stad betaalde Heinz 70 miljoen voor de grond. Met de verwerving van de grond slaat de gemeente „een belangrijke slag”, zei Paul Depla, PvdA-wethouder van Ruimte en Bouwen. (NRC. Annette Toonen, 25-09-2019).

De voormalige Honigfabriek werd een tijdelijk bedrijfsverzamelgebouw. Het gebouw huisvest 150 culturele en ambachtelijke bedrijfjes. Het complex met de beeldbepalende meelsilo en het bekende logo staat op de nominatie om in 2022 te worden gesloopt ten behoeve van woningbouw. 

We hadden de Honigfabriek meteen kunnen slopen en er een hek omheen kunnen zetten, maar dan creëer je een no-go area. Nu maken we er een hotspot van”, aldus een voorlichter van de gemeente Nijmegen.  Kick van Hout kon zich geen betere locatie indenken. De nieuwe ketels van de Nijmeegse bierbrouwer staan in de betegelde ruimte waar Honig jarenlang zijn soepen bereidde. “Kan het symbolischer?”, lacht Van Hout. “Wij heten al twee jaar Oersoep.” De glimmende ketels zijn tien keer zo groot als de oude brouwinstallatie die in een garagebox stond. Want Oersoep wil uitbreiden en dat kan in deze oude fabriek, in dit als tijdelijk ingerichte bedrijvencomplex. 

Een ondernemer: “We hebben een garantie gekregen om 8 jaar te mogen blijven zitten. Daarvan hebben we er nu al 3,5 gehad. Dat er hier woningen komen is zeker, maar de gemeente is aan het kijken of er niet alsnog een deel van de Honigfabriek bewaard kan blijven in het nieuwe bestemmingsplan.  Wij hopen daar natuurlijk onderdeel van te zijn!”  

DE OUDE HONIGFABRIEK IN EEN NIEUW CULTUREEL JASJE: https://youtu.be/_5QDPM8y9XY?t

* DZIGA is een werkplaats voor filmmakers en videokunstenaars. ‘Sinds 1995 bieden we een podium, organiseren we workshops en masterclasses en produceren we korte films en documentaires. De kracht van DZIGA ligt in het stimuleren van video- en filmmakers tot het maken van eigenzinnige creatieve producties. DZIGA zoekt altijd de vernieuwing en verkent daartoe de grenzen tussen film, video en beeldende kunst’.
* Timmermans Fietsen is eveneens gevestigd in dit deel van het Honigcomplex. Teun Timmermans is industrieel productontwerper. Hij bouwt custom- en retrofietsen en levert maatwerk. Inventiviteit en kwaliteit vormen zijn handelsmerk bij uitstek. Elke fiets die Teun maakt, is uniek door de combinatie van authentieke en moderne elementen. 
* Oriëntaalse klanken in de oude Honig-fabriek! ‘In deze prachtige 1001-nachtstudio kun je buikdansen op een sportieve manier. Je volgt er danscursussen voor jong en oud.’ Ook kinderfeestjes worden er georganiseerd, al vele kleine prinsesjes hebben de studio bezocht of bezoek gekregen van de danseressen. 

De gemeente onderzocht de mogelijkheid om de huidige gebouwen te behouden tot na 2022, de datum die voor de totale sloop was genoemd. De conclusie van het onderzoek was dat renovatie de gemeente vele miljoenen zou kosten. De gebouwen zijn in zo’n slechte staat dat opknappen nauwelijks rendabel is en dat de sloop onafwendbaar lijkt, zeker nu de vraag naar woningen dringend is. 

2 antwoorden op “GEBIEDSONTWIKKELING – honigterrein”

  1. Hopelijk vinden ze toch nog een oplossing voor het behoud van een deel van het complex. en dat alsnog een deel van de Honigfabriek bewaard kan blijven in het nieuwe bestemmingsplan. Zelf vind ik het jammer dat ik hier nog niet eerder ben geweest. Je blog is een aansporing om er nog eens te gaan kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *