GEBIEDSONTWIKKELING – pakhuis santos

Pakhuis Santos is een pakhuis uit 1903 dat ligt tussen de Rijnhaven en de Brede Hilledijk op Katendrecht in Rotterdam. Architecten J.P. Stok Wzn en J.J. Kanters ontwierpen het pakhuis in opdracht van N.V. Blauwhoedenveem. Santos heeft de status van Rijksmonument.
Foto: Nieuws. 010.

Daan bezocht het voormalige pakhuis Santos op Katendrecht. Als winkelier in design meubelen is hij geïnteresseerd in de ontwikkeling van dit gebouw. Het wordt namelijk mede als design center ontwikkeld. Hij stuurde me een aantal foto’s op.

Als ik weet dat ontwerpers en ondernemers zien dat er aan zo’n sterk verpauperd karakteristiek gebouw een nieuwe inhoud gegeven kan worden, ben ik weer verbaasd hoe mensen zich laten inspireren, over de tekenen van verval heenstappen en de uitdaging aangaan om er iets moois van te maken.… VERDER LEZEN “GEBIEDSONTWIKKELING – pakhuis santos”

GROETEN UIT DEN HAAG – haagse kak

  • DE NIEUWE OF LITÉRAIRE SOCIËTEIT DE WITTE

’s Gravenhage, het deftige dorp van de graven van Holland, de prinsen en prinsessen van Oranje en de regenten. Kortom: de Haagse kak. Maison Krul was zo’n icoon. Zoals ook de Nieuwe of Litéraire sociëteit De Witte is.

‘De Witte’ opgericht in 1782, is een besloten vereniging die al ruim twee eeuwen een markante positie in het Haagse sociale leven inneemt. ‘De Witte’ is sinds 25 oktober 1870 gevestigd in een monumentaal pand aan het Plein naast het Mauritshuis en het Binnenhof.  De naam is ontleend aan het oorspronkelijk witte gebouw aan de noordzijde van het Plein. De sociëteit werd gesticht door 114 overwegend jonge notabelen als een vereniging voor gezellig verkeer en ‘geoorloofde uithuizigheid’ op de benedenverdieping van een koffiehuis. ‘Nieuw’ omdat

VERDER LEZEN “GROETEN UIT DEN HAAG – haagse kak”

GROETEN UIT LEIDEN – station (2)

Binnenkort (juni 2021) wordt door de Leidse gemeenteraad de nota ‘gebiedsvisie stationsgebied’ vastgesteld. De aanhef geeft de ambitie weer: ‘Het stationsgebied wordt een bruisende plek waar wonen, werken en reizen en verblijven samenkomen’. Bij een bezoek aan dit opnieuw ingevulde gebied valt deze aanzet te zien. De verdere ontwikkeling krijgt wel de nodige kritiek van bewoners, zoals de aangehouden bouwhoogte van 50 en 70 meter, de geringe sociale woningbouw. (Zie ook de blog: GROETEN UIT LEIDEN – station (1).

  • BEELDEN VAN WELEER
Het eerste Leidse station werd in 1843 gebouwd. Beeld: Erfgoed Leiden en omgeving.
Vlak voor de vernieuwing (1955). Beeld: Erfgoed Leiden en omgeving.
In 1966 verscheen het nieuwe Centraal station.
VERDER LEZEN “GROETEN UIT LEIDEN – station (2)”

IN HET VOORBIJGAAN – stations

  • GOUDA

Bert Hermans maakte een stadswandeling in Gouda, liep langs het station en schoot wat foto’s van de opvallende beelden aan de gevel. Hij stuurde ze me op met de volgende tekst: ‘De eerste foto’s zijn details van het station in Gouda. Geen bijzonder station, maar er zijn wel een paar kunstwerken in verwerkt afkomstig uit het gesloopte station, dat Sybold van Ravensteyn ontwierp. De beelden zijn van Jo Uiterwaal.

Het huidige stationsgebouw is als het ware om de beelden heen gebouwd. De beelden hebben een plek gekregen onder de tongewelven, die dwars op de gevel staan.

Foto: Bert Hermans.
Het reliëf Gouda als handelsplaats bevindt zich in het grootste tongewelf aan de voorgevel
van het station.
VERDER LEZEN “IN HET VOORBIJGAAN – stations”

GROETEN UIT AMSTERDAM – de bieb (7)

Geheel in lijn met de huidige tijdsgeest is de Openbare Bibliotheek Amsterdam méér dan alleen een uitleenplaats voor boeken. Je kunt er loungen, eten, luisteren, theatervoorstellingen bijwonen, genieten van een fantastisch uitzicht en inderdaad, ook lezen. De openheid in de bibliotheek is overweldigend en nodigt uit om het gebouw uitgebreid te verkennen.

  • JO COENEN – ARCHITECT

‘Eén van de sterke punten in het ontwerp is de ruimtelijke werking, die het reusachtige gebouw tot een interessante pleisterplaats maakt. Vooral de wijze waarop de verdiepingen met elkaar in verbinding staan en hoe deze de gebruiker verleiden tot het betreden van onbekende terreinen, is bijzonder. Nergens een moment van saaiheid en toch de gewenste rust.… VERDER LEZEN “GROETEN UIT AMSTERDAM – de bieb (7)”