BOUWLUST
Aan de Achthovenerweg in Leiderdorp, de weg langs de Oude Rijn naar Koudekerk, valt het ‘hof’ Bouwlust op.
Een fragment van de door Floris Balthasar gemaakte kaart van Rijnland uit 1615.
DE BEWONERS
De boerin Dorien telg van de familie Verkleij, is nog actief op ‘Bouwlust’ (de achtste generatie). De familie stamt af van Pieter Reijnaard, die in 1803 de boerderij kocht. Al ruim 2 eeuwen is het agrarische familiebedrijf, met 38 morgen en 70 roeden grond. De boerderij heeft een langere geschiedenis. Op een kaart van 1615 van Floris Balthasar is te zien dat de locatie al gemarkeerd is Links en rechts zijn steenbakkerijen te zien. In het zogenoemde waterboek, het register van het waterschap voor de heffing, wordt er gesproken over een ‘woning, weij en hoijilanden’.
Dorien
Mevrouw Ria VerKleij woonde nog 10 jaar in het Zomerhuis, nadat zij en haar man `Jacues zich hadden teruggetrokken uit het boerenbedrijf (Jacque overleed in 2006). Ria besteedde haar ‘vrije’ tijd met o.a. handwerken. In klei beeldde ze dochter Dorien met haar schapen uit.
In de 18e eeuw ontstond in het Rijnland de traditie om bij de boerderij een ‘zomerhuis’ te bouwen. Het diende om zuivelproducten te bereiden, boter en kaas. Maar zo’n gebouw op het erf kreeg in de loop van de 19e eeuw ook andere bestemmingen. Zo werd het zomerhuis op Bouwlust indertijd gebouwd omdat de eigenaar – uit de stad – in de zomer op de boerderij ging wonen. De boer verhuisde dan tijdelijk naar het zomerhuis, waar ook het boter- en kaasmaken tijdelijk naar toe ging. Vaak gingen ook de ouders van degene die de boerderij overnam en voortzette daar hun laatste dagen slijten, zo ook in het geval van Bouwlust. Mevrouw Ria Verkleij overleed in 2016, het zomerhuis kwam leeg en werd een gewild woonobject voor een gepensioneerde huisarts.
Een ander typisch gebouw in de zuivelboerderijen uit deze streek is het boen-, spoel- ostoephuis of -hok genoemd. Het ontstond in de 19e eeuw, een overdekt huisje bij de stoep aan de boeksloot waarin dagelijks de melkemmers, bussen en ander zuivelgerei met de hand blinkend schoon werden gespoeld. Door de industrialisatie van de landbouw verloren deze ruimte zijn betekenis en zijn velen gesloopt. Niet op Bouwlust.
Bouwtekeningen. Bob C. van Beek, t.b.v. de renovatie in 2006.
- Claudia Thunissen (2006). Het zomerhuis met boekhok van boerderij Bouwlust. Brochure bij de renovatie.
Mooie foto’s en prachtige kaart van Rijnland en Leyden uit 1615. Even buiten de stad en dan al zo landelijk.
Wij hebben het hier in Rotterdam met de Krimpenerwaard. Ook zo’n prachtig gebied met oude boerderijen. Een uitgebreide beschrijving van dat gebied met de verschillende typen boerderijen (sommige ook met boenhok en zomerhuis) is te vinden bij http://www.dbnl.org/tekst/gron052krim02_01/gron052krim02_01_0012.php Zeer aan te raden om eens door te lezen als je van plan bent een tocht te gaan maken door dit prachtige gebied.
Ik las jouw bijgesloten site. Dat was al genieten. Hoe graag zou ik met ik jou niet eens een tochtje door de Krimpenerwaard maken.
Prachtige foto’s heb je gemaakt, Ton.
Ik voel me ook bijzonder vereerd dat je een reportage van onze boerderij in jouw rubriek“het voorbijgaan “ hebt gemaakt.
Ook de informatie erbij is heel interessant Dat maakt het ook zo bijzonder.
Ik hoop dat je nog veel van zulke reportages zal maken.