GEBIEDSONTWIKKELING – boerenerf (5)

GINDERDOORSTRAAT 4. CHAAM

De boerderij, die in de kern uit 1700 stamt, beslaat een woon- en schuurdeel. Het laatste biedt plaats voor een cafe en brouwerij. Kusters (49): ‘Wij waren op zoek naar een ruimte in Chaam. We brouwden in België , bij het Hofbrouwerijke in Beerzel’. Ad is een van de drie brouwers van ‘De Pimpelmeesch’. Samen met Johan Cornelissen (50) en Jeen Brouwer (48) is hij bij wijze van hobby aan brouwen begonnen. Roemrucht zijn intussen hun Tripel, Dubbel en Tarwebier, die ze de bijnamen Blonde Snol, Vurige Non en Heisse Weissen hebben gegeven. Ik bestelde een ‘Vurige Non’ en zie dat op de menukaart ook de Chaamse hoenderbieren te krijgen zijn, vernoemd naar de Kaamse Kiep ofwel het Chaams Hoen. Ook de ‘Acht van Chaam’, de jaarlijkse wielerronde aansluitend op de ‘Tour de France, wordt hier jaarlijks in bier gebrouwen.

‘TOONTJE SCHOEN’ – VAN VADER OP ZOON

 Adrianus Schoenmakers (1818 – 1902) kwam in het bezit van de boerderij. Adrianus verstrekte in die tijd hypotheken. De toenmalige eigenaar kon omstreeks 1885 niet meer voldoen aan zijn verplichtingen, waardoor de boerderij van eigenaar wisselde. In 1911 bij de erfdeling kocht zijn jongste zoon Toon Schoenmakers (1856 – 1931) de boerderij voor fl. 3.800,00. De boerderij, die toen in vervallen staat verkeerde, is door Toon weer helemaal opgeknapt. Bij de boerderij behoorde toen 18 ha. grond waarvan 4 ha. heide.
In 1934 kocht Toon’s jongste zoon Toon (1907 – 1989) de boerderij op de publieke verkoping voor fl. 18.000,00. Hij zette het gemengd bedrijf van zijn vader voort en ontgon de heide. In 1961 werd een moderne loods achter de boerderij gebouwd. In 1968 werd de boerderij gesplitst. Toon verhuisde met z’n vrouw en de nog inwonende kinderen naar de in 1962 gebouwde woning even veder aan de Ginderdoorstraat 6. Zijn oudste zoon Toon (1935) maakte de omgekeerde weg, hij keerde terug naar zijn ouderlijk huis en zette de boerderij voort aan de Ginderdoorstraat 4. Het bedrijf gold niet langer meer als gemengd bedrijf. Toon maakte van het bedrijf een typisch veeteeltbedrijf. Het karschop ging tegen de vlakte en werd vervangen door een hok waarin varkens werden vermeerderd. De in 1961 gebouwde loods werd vergroot en dichtgemaakt, zodat hier varkens, jongvee, de werkpaarden en later de tractoren daar onderdak kregen. In de jaren die volgden onderging ook de boerderij zelf een volledige gedaanteverwisseling. De boerderij bestond in die jaren uit een woongedeelte, een potstal en een boerenschuur.

Toen Johan Schoenmakers in 2010 naar de Gelderse Achterhoek verhuisde, stond het bij broer Ton (4e generatie) direct vast dat hij de boerderij wilde kopen. Dit trotse stukje familiebezit mocht niet verkwanseld worden. Toen Johan amper vertrokken was las Ton een artikel in ‘BN De Stem’ dat de brouwers van de ‘Pimpelmeesch’ een ruimte zochten voor het opstarten van een brouwerij. Voor Ton als bierliefhebber stond eigenlijk toen al vast wat hij verder met de boerderij wilde. Het stalgedeelte moest verbouwd worden tot een heuse bierbrouwerij. Ton en met name zijn vrouw Marianne wilden het bijbehorende proeflokaal met terras gaan exploiteren. Toen Ton de boerderij in april 2011 daadwerkelijk had gekocht, werd samen met architect en broer Ad Schoenmakers de ruimte ingericht voor de ‘Pimpelmeesch’. In augustus 2012 is daadwerkelijk begonnen met de verbouwing; de boerderij is volledig gerenoveerd en werd een gewaarde ontmoetingsplaats in de Chaamse gemeenschap en regio.  

P.S. In het voorbijgaan mag ik graag stoppen om er een biertje drinken.

Ook op een ander erf, wat dichter bij huis, hoorde ik over de generaties die daar met hun bedrijf bezig zijn. Daar mag ik graag stoppen om een stukje oude boerenkaas te kopen.

6 antwoorden op “GEBIEDSONTWIKKELING – boerenerf (5)”

  1. ik kan me voorstellen dat je daar onder de bomen graag een biertje drinkt. Hoewel ik een espresso zou nemen.

  2. Geesje, ze zetten koffie met een traditioneel filterapparaat, een espresso kunnen ze je niet aanbieden. Ze hebben wel schepijs. Is dat iets?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *