MUSEUMBEZOEK – gedachtespinsels

  • DUTCH DESIGN DOOR KIKi VAN EIJK IN HET TEXTIELMUSEUM TILBURG

‘De tentoonstelling Gedachtespinsels is een verzameling van Kiki van Eijk’s werk. Omdat Kiki zich in de afgelopen jaren steeds heeft bevonden op verschillende disciplines, kun je wel stellen dat de tentoonstelling ontzettend divers is. Zo vind je er klokken en lampen, wandkleden voor Google en een poëtische etalage voor Hermès. Verwacht een bijzondere tentoonstelling waar je zintuigen worden geprikkeld. Je kunt de tentoonstelling namelijk op verschillende manieren beleven. Werp een blik in een grote kijkdoos om tafelgoed van haar hand te aanschouwen, zoom met camera’s in op haar schetsen en zie objecten in de belichting verschijnen terwijl je door de tentoonstelling loopt. Niets is te gek en dat is precies wat Kiki haar werk zo bijzonder maakt. (Julia Lassche. Elle. 24-09-2020).

  • TEXTIEL LAB

In het museum wordt ter plekke ook een wandkleed, kledingstuk, tafelkleed geweven. Wat snot shots van deze fotogenieke ruimte.

5 antwoorden op “MUSEUMBEZOEK – gedachtespinsels”

  1. Mooie foto’s van, zo te zien, een leuke tentoonstelling in een prachtig musuem. Wij zijn vaker in het Textielmuseum in Tilburg geweest en vonden het telkens weer een belevenis. Museum De Pont, er vlakbij in de buurt, is ook altijd een bezoek meer dan de moeite waard.

  2. Leuk, Ton!
    Ik was afgelopen zaterdag voor het eerst in het Textielmuseum.
    Hanny is er vaker geweest, ook al vóór de recente verbouwing, waarbij de glazen kubus is toegevoegd. Bijzonder complex met de markante schoorstenen, de fabrieksvolumes uit diverse periodes, de directeursvilla. De drukte van de ringweg erlangs scheidt het complex helaas van de historische bebouwing aan de overkant, (maar zo blijft er stedenbouwkundig altijd wat te wensen).
    Sterke ‘drager’ van het stedenbouwkundig concept is, naast de museumfunctie zelf, de reeks ateliers, bereikbaar via de vroegere bedrijfskant (nu de achterkant) van het complex.
    Mooi dat je er via via omheen en doorheen kunt lopen.
    Tot slot is (richting station gerekend) de wijk met vooroorlogse arbeiderswoningen (en daarachter soms nog open terreinen van vóór de stadsvernieuwing) een genot om doorheen te lopen. Wat een eenvoudige rijkdom.
    En wat een wonder dat het kwetsbare, want volledig open Wilhelminapark er zo goed bij ligt.

  3. Het museum zelf is ook zeer de moeite: De industriele geschiedenis in beeld gebracht; de snorrende ‘weefgetouwen’: van wandtapijt tot sokken; de huiselijke en alom aanwezige bedrijvigheid van hedendaagse ambachtslieden en kunstenaars.

    De overzichtstentoonstelling van Kiki van Eijk is bijzonder en gelet op de omvang op zich dus een apart bezoek waard. Zowel de grote variatie, als de manier van tentoonstellen. Neem bijvoorbeeld de praktisch gesloten kast rondom een rijk gedekte tafel waarbij je, gebogen turend door de kijkgaten, het lichte getinkel van de glazen hoort. Je zou zo willen aanschuiven!

    Haar meubeldesign heeft vaak de oogstrelende nutteloosheid van postmoderne vormgeving van soms heel chique materiaal, zoals glas in felle kleuren of glimmend messing.

  4. Hoi Ton,
    In januari was ik voor het eerst in dit geweldige museum, en nu moet ik alweer!
    Gelukkig duurt de design tentoonstelling tot september 2021.
    En wie weet is het museum café dan ook weer open, alwaar heerlijke broodjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *