ACHTERWERK IN DE KAST – zendtijd voor politieke partijen

De PPV en het Forum van Democratie en zijn diverse afsplitsingen zien een glorieuze verleden van Holland als een wenkend perspectief voor zich. Zij noemen de helden die dat met hun daden bewerkstelligden. De daden van Piet Hein, Tromp en de Ruiter en over de beschaving die Jan Van Riebeek in Zuid-Afrika en Nederlands-Indie bracht. Ik zie in hun spotjes een rood-wit-blauwe vlag fier in een fris polderlandschap wapperen.

Ja, die kleuren sierden ook mijn geschiedenisboekje van de lagere school. In een doos op zolder vind ik het boekje terug, heb het jaren lang diep verborgen achter me gelaten. Het geschiedenisboekje dat ik opduikel, heeft een zachte kaft. In de passend gekleurde banen staat de titel ‘Rood, Wit en Blauw’.

Ik betwijfel sterk of deze partijleiders opgevoed zijn, geïndoctrineerd zijn met datzelfde schoolboekje. Zij bezochten in ieder geval zoveel jaren later hun lagere school – basisschool zoals dat inmiddels was gaan heten. Naar ik weet zijn er na mijn schooltijd zulke mooie lesprogramma’s verschenen die zij zeker aangeboden moeten hebben gekregen. Maar zijn er ook zoveel mooie en doorvrochte studies en boeken verschenen die ons heroïsch verleden op zijn minst relativeren. Zij moeten van deze kennis geweten hebben. 

ROOD, WIT EN BLAUW

In het voorwoord van mijn lesboekje lees ik wat werd voorgestaan:  “De methode is nationaal gericht.(..) Geschiedenis moet liefde aanbrengen voor vaderland en vorst, liefde en bewondering voor de grote personen in verschillende perioden en voor de grote daden van het voorgeslacht”.  Wij, de katholieke jeugd, werden nog eens gewezen op onze specifieke helden 1), die al voor de Gouden eeuw uitzonderlijk grote daden deden waarmee zij de grondslag voor onze beschaving legden: 

“Niet de roemrijke 17e eeuw heeft aan Nederland de beschaving gebracht, neen, dat deden de middeleeuwen met hun Christenbrengers”.  

Onze vijand kwam, evenals bij Wilders en consorten, uit het midden oosten die onze katholieke beschaving bedreigde. Het waren de Moren, die door de kruisridder Godfried van Bouillon verslagen werden. Het plaatje van deze strijder zie ik nog zo voor me, zittend op zijn steigerende paard, het zwaard als kruis in de lucht gestoken, waarmee hij het voetvolk de richting aangaf naar het Heilige land om die ongelovige bezetters te verslaan.

‘Er werd afgesproken dat de troepenmacht die Jeruzalem moest bevrijden in twee golven zou oprukken. Enerzijds was er het eigenlijke ridderleger waarvan Godfried samen met zijn broers Eustachius (ca.1058-1125) en Boudewijn (c a.1068-1118) deel uitmaakten, en anderzijds een legermacht grotendeels bestaande uit boeren en avonturiers onder leiding van Pieter van Amiens (ca.1050-1115). De bedoeling was dat beide legers in Constantinopel zouden samensmelten. Al snel bleek echter dat Pieter van Amiens zijn manschappen niet onder controle had. Zijn ‘pelgrimsleger’ trok al plunderend door de Balkan. augustus 1096 bereikten ze de Byzantijnse hoofdstad. Keizer Alexios die hen liever kwijt dan rijk was, zette hen met de keizerlijke vloot de Bosporus over. Binnen de kortste keren was de eenheid binnen het boerenleger totaal zoek en viel het uiteen in kleinere groepen die al rovend de streek onveilig maakten. Deze verdeeldheid zorgde er uiteindelijk voor dat ze door de Seltsjoeken werden verslagen. Enkele maanden later kwam het ridderleger ook aan in de Levant. In de zomer van 1099 viel Jerusalem. De inname was één van de grootste slachtpartijen uit de middeleeuwse geschiedenis. In de naam van God werd niemand gespaard en gaven de ridders zich over aan de meest ondenkbare gruweldaden.’

Hoeveel kiezers zullen die eigentijdse ‘Christenbrengers’ volgen?

Rudi Schrever.  Historiek, 2 december 2019.

VOETNOOT

  1. Helden zoals Bonifatius en Lidwina van Schiedam.
  2. Ook Ramsey Nasr als dichter des vaderlands kijkt terug naar hoe ‘zuiver’ Rotterdam eens was: ‘mi have a droom’

2 antwoorden op “ACHTERWERK IN DE KAST – zendtijd voor politieke partijen”

  1. Op de lagere jongensschool van broeder Everhardt, die later hokte met zuster Henriette van de meisjesschool, mocht niet gevloekt worden . Dus als je je teen stootte, kwaad werd op je buurman , je som niet netjes op nul uitkwam hoorde je regelmatig GOD-GOD-GOD- fried van boeljon.
    Dus behalve door middel van het uitmoorden van Moren en , als het uitkwam van joden, heeft Godfried veel op meerdere manieren bijgedragen aan onze beschaving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *