Vriend Henk appte me (28 februari 2021) en vroeg: ‘Ton, wij hier hadden het vanochtend over het legendarische muziekprogramma ‘Arie op muzieksafari’. Ken je dat nog en kun je daar niet eens een column aan wijden? Groeten!’
- ZONDAGMORGEN ZONDER ZORGEN
Uitzenddatum: 1990 – 1998
Uit mijn omgeving weet ik dat de radio de zondagmorgen kan kleuren. Dit moment in de week waar je wat later en langer aan het ontbijt zit met de opengeslagen dikke weekend krant, een zacht gekookt eitje en een uitgeperste sinaasappel of zoiets. Op de achtergrond kan op Radio 1 ‘Vroege vogels’ aanstaan, decennia lang op dit tijdstip in de ether of het wat later in de morgen geprogrammeerde geschiedenisprogramma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd). Programma’s die generatie lang zo bij deze rustdag horen.
Zo is dat ook met ‘Arie op muzieksafari’. Deze vroege luisteraars en dat waren er velen in de Haagse regio, kregen operette muziek, Weense walsen en bekende aria’s van Verdi, Puccini, e.a. gepresenteerd, dat afgewisseld werd met het Russisch Kozakkenkoor en mannenkoren uit Urk en Maastricht.
“Klassieke muziek is iets dat me doet denken aan vroeger. Als gezin aten wij op zondag ochtend altijd uitgebreid en klonk er op de radio klassieke muziek van het programma Arie op muzieksafari. Dit was een klassiek programma van Radio West.” (Lees ik op de blog van Robbert Verder).
Het Leidsch Dagblad (31 juli 1993) had Arie ook ontdekt. Hij is dan 73 jaar en de journalist meldt dat ondanks zijn succes hij de eenvoud zelve is gebleven. ‘Hij peinst er niet over om zijn Haagse accent af te leren of een taalcursus te volgen, zodat de buitenlandse titels er eindelijk eens vlekkeloos uit te rollen.’ ‘Ik kom uit het volk en richt me tot het volk‘, zei hij eerder tegen Henk van der Meijden die in de Telegraaf een hele pagina aan dit Haagse fenomeen besteedde. ‘Van fietsenmaker tot radioster’ stond er boven dat artikel en dát vond Arie nou net te veel eer.
- IN DE LUCHT
‘Ik heb veertig jaar lang een rijwielhandel gehad, hier even verderop aan de Hoefkade. Boven mij zat de grootste piraat van Den Haag, Radio Centraal.‘
‘Ik kende die lui wel en op een dag stonden ze opeens beneden. Ze zaten zonder DJ en of ik kon invallen, of ik wat wilde proberen op de radio.’ Dat lukte goed. Hij pakte een stapeltje oude platen en leerde snel welke schuif voor de platen, de telefoon en het praatje was. ‘Sindsdien ben ik niet meer opgehouden. Daar komt ook de naam Arie vandaan, want je kan op een piraat natuurlijk niet je echte naam gebruiken. En ach, ik vergat nog wel eens een schuifie open te zetten, maar daar werd dan ook gelijk over gebeld door luisteraars.’
De muziekbanden werden opgenomen op de zolder van de woning van ‘Fred Zondag’ aan de Loosduinskade 3. Elke week kwam Arie met een dikke houten platenkoffer vol met verzoekjes en LP’s het portiek op.
Fred: ‘Ik had inmiddels voor wat ‘aankleding’ van het programma gezorgd in de vorm van een openings- en tussen jingels en heb mijn kennis van de opera en operette wat kunnen bijspijkeren in de periode waarin Arie met mij zijn programma opnam. Altijd gezellig, altijd iets lekkers voor bij de koffie bij zich van zijn vrouw Lilian en zo ging zo’n avond van de opname snel voorbij waarbij de afspraak was dat als we eenmaal de band hadden gestart voor de opname, hij niet meer zou worden gestopt totdat de 3 uur erop stonden. Er ging dus wel eens wat ‘semi’ live verkeerd.”
- ONTMANTELD
Fred Zondag haalt herinneringen op over 100 jaar radio.
ONDER CONSTRUCTIE
Geluidsfragment van ‘Arie’
Fred: ‘In hun streven om alle Haagse piratenzenders uit de lucht te krijgen had de Radio Controle dienst een ware heksenjacht geopend op alles wat maar met de radiopiraten te maken had. De lol ging er een beetje vanaf en juist op het moment dat ik met Arie had afgesproken nog één keer het programma op band te zullen opnemen, zijn de opsporingsambtenaren van de RCD hem gevolgd van zijn huis aan de Hoefkade naar het adres aan de Loosduinsekade en hebben daar de hele avond gepost om er zeker van te zijn dat Arie, weer met zijn platenkoffer uit de portiek zou komen lopen. Ze hebben toen niet besloten een “heterdaad” te doen maar gewacht tot de volgende dag, of een paar dagen later, dat weet ik niet meer. Op het moment dat ik naar mijn werk was, is de voordeur geforceerd en is alle apparatuur en zijn alle platen in beslag genomen. ‘ Arie is uiteindelijk wel vrijgesproken.
- ALS EEN PHOENIX UIT ZIJN AS HERREZEN (1987)
Na de ontmanteling van Radio Centraal in 1987, is het programma na een poosje verhuist naar Radio West. De populariteit van Arie nam rap toe. Het wekelijkse programma ‘Arie op muzieksafari’, behoorde tot de best beluisterde programma’s van Radio West. Naar becijfering luisterden er zo’n honderdduizend mensen naar.
- ‘HAAL ARIE UIT DE PERNARIE’ (1998)
‘Haal Arie uit de penarie.’ Onder dat motto is een aantal Zuid-Hollanders een actiecomité gestart om het Radio West-programma ‘Met Arie op muzieksafari’ in de ether te houden. De regionale zender was voornemens om per januari met die uitzending stoppen, omdat de leiding het niet langer verantwoord vond de 79-jarige presentator te laten doorgaan. (Trouw, 31 oktober 1998).
Lianne Bertens van het actiecomité noemt het besluit van Radio West ouderendiscriminatie. “Arie is fysiek en verbaal nog prima in orde en is iemand die uit z’n hart een programma verzorgt.” Haar groep ging folders verspreiden bij bejaardentehuizen in de hele regio. “Wij hoeven alleen nog maar de proteststemmen hoorbaar te maken. Arie is de stem van de ouderen, laat de ouderen nu de stem van Arie zijn.” (ANP)
- John Hoogerwaard (Trouw, 3 november 1998) is weer op het ANP bericht afgegaan en zocht ‘Arie’ thuis op.
“Pertinente onzin”, zegt Arie in zijn seniorenwoning aan de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk. Van het argument dat hij zou kunnen aftakelen wil hij niets weten. “Dat kan bij iemand van veertig jaar ook. En als ik in de auto een ongeluk krijg is dat toch ook niet de schuld van Radio West?”
‘In de portiek van zijn woning gebruiken enkele junks hun heroïne, terwijl twee trappen hoger nog het echte Schilderswijk-gevoel leeft. Arie’s buurman komt tussen de middag een warme prak brengen, terwijl de buurvrouw van even verderop Arie’s pasgewassen broek wel wil persen. “Al die rottige verhalen over de Schilderswijk. Je ziet zelf hoe we voor elkaar zorgen, dat vind je toch nergens?” Terwijl hij koffie met kokosmakronen serveert, maakt hij zich druk over méér dan alleen de slechte naam van ‘zijn’ wijk. Binnenkort moet hij stoppen met zijn programma ‘Met Arie op muzieksafari’ en dat steekt. “Ze willen niet het risico lopen dat ik met een hartstilstand achter die microfoon zit. Maar zoals ik me nu voel, kan ik nog wel tien jaar door. En mocht het toch zover komen: wat is nou mooier dan in het harnas te sterven?”
- NRC, 18 december 1998.
Jaap Alleblas (79), bekend van het programma ‘Met Arie op Muzieksafari’ op Radio West, is overleden aan een hartaanval. Vele luisteraars protesteerden toen de zender enkele maanden geleden wilde stoppen met het programma. Uiteindelijk mocht Alleblas doorgaan tot zijn 80ste verjaardag in augustus 1999.
- EEN DOORSTART
Vanaf zondag is op Radio West het nieuwe programma ‘Muziek van alle Tijden’ te horen. Met de start van ‘Muziek van alle Tijden’ wordt de Radio West-traditie van een verzoekplatenprogramma op zondagmorgen voortgezet. Begin jaren ’90 presenteerde Arie (Jaap) Alleblas ‘Met Arie op Muzieksafari’ en de laatste jaren was Leen Huisman te horen met de ‘Ouwe Joekel’. Het is goed dat Radio West gehoor geeft aan de vele verzoeken van met name de oudere luisteraars om weer een verzoekplatenprogramma op zondagmorgen te programmeren.
- Omroep West, 22 maart 2021.
“Het is voor mij een eer om in de voetsporen te treden van Arie en Leen. Ik hoop dan ook vele verzoekjes binnen te krijgen. Alles mag: van Willeke Alberti tot Marco Bakker en van Glenn Miller tot Elvis Presley.” zegt presentator Pieter Kuipers enthousiast. Verzoekjes kunnen per mail worden doorgeven via muziekvanalletijden@omroepwest.nl.
Henk, wat let je, de komende zondagmorgen een verzoekje door te geven. Bedenk wat Arie bij een verzoeknummer zei:
‘ER BLIJKT HEEL WAT LEED SCHUIL TE GAAN. OF TIJDLOZE LIEFDE NATUURLIJK.’
Leuk Ton! Ik herinner me vooral opera maar dat zal niet het enige geweest zijn. En zijn er nog opnames bewaard , en zo ja, zou er een toegevoegd kunnen worden? Bedankt vast!