- BIBLIOTHEEK YALE UNIVERSITY
Een van de allermooiste en meest bijzondere vond ik de The Beinecke Rare Book & Manuscript Library van Yale University in New Haven in de VS. Deze bibliotheek bevat de belangrijkste zeldzame boeken en literaire manuscripten van Yale University en dient als een centrum voor onderzoek door studenten, docenten en andere wetenschappers, al dan niet verbonden met Yale. Het is een van de grootste gebouwen ter wereld dat volledig gewijd is aan zeldzame boeken en manuscripten. De bibliotheek heeft ruimte in de centrale toren voor 180.000 boeken en in de ondergrondse ruimten voor meer dan een miljoen exemplaren. Temperatuur- en vochtigheidsregelingen zorgen ervoor dat opgeslagen boeken en manuscripten worden beschermd voor toekomstige generaties.
Het meest fantastisch is, dat het gebouw helemaal is opgetrokken van marmer en graniet uit Vermont en verder nog bestaat uit brons en glas. Het werd ontworpen door Gordon Bunshaft. De werkzaamheden aan het gebouw begonnen in 1960 en werden voltooid in 1963. De witte, grijs-geaderde marmeren ruiten van de buitenkant zijn anderhalve centimeter dik en worden omlijst door gevormd lichtgrijs Vermont Woodbury-graniet. Deze marmeren panelen filteren het licht zodat de zeldzame documenten zonder beschadiging kunnen worden tentoongesteld. Het gefilterde licht door de marmeren ramen deed me sterk denken aan de kerken van Ravenna in Italië, waar het licht schitterend door de ramen van albast wordt gefilterd.
Van buiten domineert de krachtige stenen geometrie van het gebouw de ruimte.
Een glazen draaideur geeft toegang tot de Beinecke Bibliotheek. Bij binnenkomst zien de bezoekers de glazen toren van boeken die vanuit de kern van het gebouw opstijgt. Aan weerszijden lopen twee trappen omhoog naar de tussenverdieping. De Gutenbergbijbel, het eerste westerse boek gedrukt van losse letters, wordt er permanent tentoongesteld.
- BIBLIOTHEEK TRINITY COLLEGE DUBLIN
De tweede schitterende bibliotheek die mij is bijgebleven is die van Trinity College in Dublin. Ik ben er in mijn werkzame leven vele malen geweest en ook privé hebben we deze bibliotheek vaak bezocht. Je kunt er nooit genoeg van krijgen. De Trinity College Library is een van de grootste onderzoeksbibliotheken ter wereld. Al sinds het begin van de 19e eeuw heeft deze bibliotheek de rechten om van ieder boek dat in Groot-Brittannië uitkomt een gratis exemplaar te ontvangen. Dat is dan ook de reden dat dit zo’n enorm grote bibliotheek heeft kunnen worden.
Lang niet al die bijzondere boeken zijn ook door bezoekers in te zien. Er zijn slechts een paar delen van de bibliotheek open voor publiek, waaronder de zogenaamde Long Room. En dat is ook meteen de meest bijzondere en mooiste plek van de bibliotheek: een enorme lange, hoge gang die tot de nok toe gevuld is met boeken. De Long Room is 65 meter lang en er staan meer dan 200.000 boeken. Het zijn de oudste boeken die Trinity College Library heeft. Onder de topstukken van de bibliotheek bevindt zich het Book of Kells. In de complete bibliotheek zijn overigens meer dan drie miljoen boeken opgeslagen, verdeeld over acht verschillende gebouwen.
- BIBLIOTHEEK VAN DE TWEEDE KAMER
Aan de bibliotheek van de Tweede Kamer heb ik mooie herinneringen uit mijn jeugd. Ik weet nog goed dat ik als peuter met mijn vader mee mocht naar zijn werk. Mijn vader werkte als Raadsadviseur op het Ministerie van Justitie en destijds was deze bibliotheek de bieb van Justitie. Mijn vader moest er voor zijn werk regelmatig zijn en als kind mocht ik dan mee en het maakte een diepe indruk op mij. Vooral de wenteltrap vond ik fantastisch. Tegenwoordig heet deze bibliotheek de Handelingenkamer.
Alles wat er in de Tweede Kamer gezegd wordt, komt in de Handelingen. Deze staan nu in de oude bibliotheek van het voormalig ministerie van Justitie.
Het Justitiegebouw is een ontwerp in neo-Hollandse renaissancestijl van rijksbouwmeester Cornelis Hendrik Peters, een leerling van Cuypers. De bibliotheek heeft veel Chinese invloeden: de roodgroene aankleding, de handgreepjes in de vorm van drakenklauwen, de schubben in de dakkoepel en de drakenkopjes aan de balustrades. De Handelingenkamer dateert uit 1883. De zaal is 13,5 meter lang, 6 meter breed en 9 meter hoog. Er is ruimte voor 30.000 boeken.
De plaats waar de Handelingen uit de jaren 1940-1945 hadden moeten staan is bewust leeg gelaten, als zichtbare herinnering aan het feit dat het Nederlandse parlement tijdens de bezettingsjaren niet bijeenkwam.