GEBIEDSONTWIKKELING – groeten uit new york

Een lange vlucht is het. Ik vis een foldertje uit het netje aan de vliegtuigstoel.

  • In 1624 stichtte een groep protestantse Waalse families een eerste nederzetting op Manhattan en noemde deze “Neuf-Avesnes” (Nieuw-Avenne). Streekgenoten en families van Duitse, Nederlandse en Britse afkomst, volgden. Het gebied werd Nieuw-Nederland genoemd, in het Latijn in die tijd: Nova Belgica of Novum Belgium. In mei 1626 werd Peter Minuit aangewezen als eerste gouverneur van de kolonie. De nederzetting kreeg later de naam Nieuw-Amsterdam. In 1626 kocht Minuit Manhattan van de indianen voor snuisterijen ter waarde van 60 gulden, nu zo’n 700 euro of duizend dollar. In de aanloop naar de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog in 1664 werd Nieuw-Amsterdam veroverd door de Engelsen, die de nederzetting New York noemden, naar de hertog van York.
  • Op het eind van de 19e eeuw werden de eerste bovengrondse metrolijnen ‘elevated’ gebouwd. Samen met de spoorlijnen en tramnetten kon de stad van ver buiten de stad forensen aantrekken en groeide de gehele agglomeratie rond de stad snel. In 1898 werd het hedendaagse New York gevormd door het samengaan met Brooklyn (tot dan toe een zelfstandige stad), de county’s New York (hierbij waren delen van de Bronx inbegrepen), 
  • In 1960 werd New York getroffen door economische problemen, stijgende criminaliteit en spanningen tussen rassen die in de jaren 1970 een hoogtepunt bereikten. In de jaren 1980 bloeide de financiële sector op en nam de stad mee in deze ontwikkeling. Tegen de jaren 1990 verminderden de rassenspanningen, daalde de criminaliteit en arriveerden er veel immigranten uit Azië en Latijns-Amerika.
  • Op 11 september 2001 werd New York getroffen door een dubbele terroristische aanslag, waarbij het World Trade Center in Lower Manhattan werd vernietigd, waaronder de beide Twin Towers en het oorspronkelijke 7 World Trade Center. Er vielen officieel 2750 doden; van 24 vermisten wordt aangenomen dat ze zijn omgekomen. In 2006 werd op de plaats van het oude WTC begonnen aan de bouw van het World Trade Center, dat op 3 november 2014 werd geopend. Op de plaats waar de Twin Towers stonden, schijnen sinds 2002 elke avond twee schijnwerpers de lucht in. Dit wordt het Tribute in Light genoemd. Ook werd een monument aan het oude WTC en drie andere kantoorpanden gewijd. In het begin van de 21e eeuw is er voor New York vooruitgang in milieu en onderwijs. Veel bedrijven vestigen zich, het inwonersaantal groeit, het toerisme herleeft en de criminaliteit daalt.’

Ons vliegtuig landt dan op Kennedy Airport.

Kees Fens wilde anders aankomen in Manhattan. ‘Er had een vliegveld moeten liggen op Staten Island. je landt er en stapt op de veerboot die over het water vaart waarin de Hudson en East river elkaar hebben gevonden. Langzaam ga je de zuidpunt van Manhatten tegemoet – een stad te water naderen, is het mooist: het geluk van het ‘land in zicht’ klinkt heel zwak nog in je na. In New York zie je in de verte een der fraaiste stadsprofielen ter wereld, een muur van wolkenkrabbers, allemaal verschillend en toch een eenheid vormend, en met de vitaliteit van de dag en en allure van de onvergankelijkheid. De nieuwe wereld die er altijd is geweest.’ (Kees Fens. (2002). Stratenboek. Amsterdam, Atheneum – Polak &Van Gennep).

Mijn camera hing om mijn hals. Maakte mijn snap shots

  • STRAATFOTOGRAFEN

In New York gingen zoveel straatfotografen mij voor. Wilfried de Jong stond ook eens met zijn camera in de aanslag ‘Ik moet New York ook niet willen vastleggen. Het is al de meest gefotografeerde stad van de wereld, en hoeveel rotzooi heeft dat niet opgeleverd? Hopeloze pogingen om de grootsheid, het niet te ontwarren web vol krioelende auto’s en mensen tussen hoge gebouwen in één beeld vast te leggen. Of wolkenkrabbers in een fotokader persen, met wanstaltige vervormingen tot gevolg.’

Portrait of Polish-born newspaper photographer Arthur Fellig (1899 – 1969), better known as Weegee, as he poses with his camera, 1930s. The text across the bottom of the image reads ”The Genius of the Camera.’ (Photo by Weegee(Arthur Fellig)/International Center of Photography/Getty Images)

Aan de wanden van het FOAM zag ik de foto’s van Helen Levith hangen (2008). Ik kocht haar boeken van de straat scenes van haar New York. In verschillende fasen van haar loopbaan, verhaalt ze in zwart-wit en in kleur. Hoe vaak blader ik deze boeken niet door en ben terug in New York.


.

3 antwoorden op “GEBIEDSONTWIKKELING – groeten uit new york”

  1. Las nu pas deze blog. Geweldig, en wat een mooie foto’s! Ik heb daar nog mijn herinneringen liggen van de roerige sixtees en heb daar, in 1966, nog een aantal spannende avonturen beleefd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *