REIS DOOR MIJN KAMER (8) – aan de schrijftafel

Ik lig nog in bed, op mijn zij. Het hoog – laagbed heb ik zo ingesteld dat ik de toetsen van de laptop overzie en met de vinger van mijn linkerhand ze kan indrukken, letter voor letter. De laptop neemt een groot deel van het nachttafeltje in beslag. In het smalle gleufje dat rest ligt de muis en staat een glas met vruchtensap. ik moet voorzichtig zijn deze in de onhandige houding niet om te stoten. In het gunstige geval valt deze op de grond, anders loopt het water over het toetsenbord. Ik wacht op de thuiszorg die vanmorgen wat later is, zo weet ik uit hun programma. De spullen voor het wassen en een stapeltje schone kleren liggen klaar op tafel.… VERDER LEZEN “REIS DOOR MIJN KAMER (8) – aan de schrijftafel”

GEBIEDSONTWIKKELING – pakhuis santos

Pakhuis Santos is een pakhuis uit 1903 dat ligt tussen de Rijnhaven en de Brede Hilledijk op Katendrecht in Rotterdam. Architecten J.P. Stok Wzn en J.J. Kanters ontwierpen het pakhuis in opdracht van N.V. Blauwhoedenveem. Santos heeft de status van Rijksmonument.
Foto: Nieuws. 010.

Daan bezocht het voormalige pakhuis Santos op Katendrecht. Als winkelier in design meubelen is hij geïnteresseerd in de ontwikkeling van dit gebouw. Het wordt namelijk mede als design center ontwikkeld. Hij stuurde me een aantal foto’s op.

Als ik weet dat ontwerpers en ondernemers zien dat er aan zo’n sterk verpauperd karakteristiek gebouw een nieuwe inhoud gegeven kan worden, ben ik weer verbaasd hoe mensen zich laten inspireren, over de tekenen van verval heenstappen en de uitdaging aangaan om er iets moois van te maken.… VERDER LEZEN “GEBIEDSONTWIKKELING – pakhuis santos”

ACHTERWERK IN DE KAST – reis door mijn kamer (5)

WYBERTJE

Een snap shot genomen van een hoekje van de open kast in de kamer (18 juni 2021). Een lampje van Arne Jacobson, een schilderijtje met meisjeskopjes van Toorop, een kaarsenstandaard met wat Maileg muisjes tonen zich. Maar daar richt mijn aandacht zich nu niet op. Er staat een stukje van een straatsteen op deze plank. Het is een steentje met een herinnering. Met mijn driewielertje hobbelde ik over deze steentjes van de ene kant van de Fahrenheitstraat naar de Laan van Meerdervoort en weer terug. Sporadisch komen ze nog voor weet ik. Ik bracht vorig jaar mei, toen we vanwege de corana weer wat konden ondernemen, een bezoekje aan het Haagse Papaverhof, niet ver van mijn ouderlijk huis in het buurtje waar ik opgroeide.… VERDER LEZEN “ACHTERWERK IN DE KAST – reis door mijn kamer (5)”

LOGBOEK – week 17 – 2021

  • KONINGSDAG 2021

Cyril Rosman. AD, 26-04-2021.

‘Koningsdag moet dit jaar, vanwege de coronamaatregelen, opnieuw sober gevierd worden. Volksverhuizingen voor massale samenkomsten in de grote steden zijn niet gewenst. Ook het bezoek van de koninklijke familie (aan Eindhoven) speelt zich voornamelijk online af. De geplande versoepelingen van het kabinet, met de middagopenstelling van de terrassen en winkelen zonder afspraak, gaan pas een dag later in. Toch zijn bestuurders en toezichthouders in de grote steden alert: enkele grote steden roepen hun inwoners expliciet op thuis of in de eigen buurt te blijven.’

Viering van Koninginnedag op Wilhemina’s verjaardag op de Dam in Amsterdam, 1926. Foto: ANP
Koninginnedag 1936 met straattoneel in Den Haag voor de deuren van de Bijenkorf. 
VERDER LEZEN “LOGBOEK – week 17 – 2021”

VAN ALLEDAG – ton van der pennen

Als je goed om
je heen kijkt
zie je dat alles
gekleurd is’ 

K. Schippers.

Te vinden op de stoep in de Van Baerlestraat 35, A’dam.

Als ik zo om me heen kijk komt er van alles voorbij. Beelden van een bepaalde straat in een stad, ik hoor over een bepaald moment in de tijd, vragen komen bij me op en worden me gesteld. Mijn camera heb ik bij de hand voor mijn snapshots. Het worden verhalen over alledaagse gebeurtenissen zoals over een verlaten speelveldje, over een kop uit de krant, over een vergeten film, over van alles en nog wat. Ik laat ook voorvallen uit het verleden voorbijkomen. Ik beleef veel plezier om over het alledaagse te berichten in de hoop dat anderen dat herkennen en mij vertellen wat zo’n bericht bij hen oproept.… VERDER LEZEN “VAN ALLEDAG – ton van der pennen”