Het gebouw bevindt zich op een unieke locatie direct aan de haven tegenover een grote betoncentrale waar zand en grind worden geladen en gelost. ‘De authentieke havensfeer en de ruimtelijke kwaliteit van het pand, met een grote industriële loods in het centrum, prikkelen de verbeelding en scheppen de ideale omgeving voor innovatie, productie en interactie.’ Eind 2006 ontstond De Besturing als tijdelijk ateliercomplex. Deze mogelijkheid voor invulling van de voormalige fabriek voor scheepsmotoren en – besturing, ontstond door de bemiddeling van kunstcentrum Stroom Den Haag, tussen de ‘creatievelingen’ en de gemeente Den Haag als gebouweigenaar. Het waren de industrieel ontwerper Dennis Slootweg en meubelmaker Tiddo de Ruiter die ‘founding fathers’ van deze broedplaats waren. Zij tekenden als eersten de nieuwe huurcontracten van De Besturing. Sindsdien wordt het pand door de huurders zelf gerund. De geplande herontwikkeling van het gebied bleef uit en in de tussentijd ontwikkelde De Besturing zich tot een hecht collectief van ruim veertig kunstenaars, ontwerpers en andere ‘vrije denkers’. Behalve werkruimtes voor kunstenaars en ambachtslieden kwamen er bij De Besturing ook steeds meer publieke activiteiten. Om deze positie te bestendigen is het collectief overgegaan tot de aankoop van het pand. De Besturing is eigendom geworden van de kunstenaars zelf (maart 2017). “Dinsdag droeg wethouder Joris Wijsmuller van Cultuur het pand formeel over aan de makers. ‘Creatieve makers hebben de ruimte nodig,’aldus Wijsmuller. ‘Ruimte die je niet van bovenop moet opleggen, maar die door de initiatieven en vindingrijkheid van de kunstenaars en ondernemers zelf moet ontstaan. Ook dat is Haagse Kracht. De Besturing is daar een uniek voorbeeld van’. [5] De Besturing wil een stevig anker zijn in het Haagse culturele landschap, zoals zij zich ten doel stellen. De ruim veertig ateliers zijn met de aankoop in hun bestaan gewaarborgd. Daarnaast wil het collectief in toenemende mate gezamenlijke projecten ontwikkelen die creatief en cultureel ondernemerschap stimuleren. Het pand op de Binckhorst vormt hierbij een veilige thuishaven van waaruit huidige en nieuwe generaties met onalledaagse ideeën de wereld kunnen veroveren. Het is opvallend te zien dat de aard van de bedrijvigheid en de inrichting van de Besturing een ander karakter heeft. Anders dan bijvoorbeeld in de twee andere beschreven cases van de creatieve bedrijvigheid en laat daarmee de diversiteit van de creatieve bedrijvigheid in de Binckhorst zien.
Goed idee om het pand ‘De Besturing’ door de kunstenaars, ontwerpers en andere ‘vrije denkers’ te laten aankopen. Aankoop en onderhoud zal heel wat hebben gekost en blijven kosten. Ben benieuwd hoe deze creatievelingen dit kunnen blijven financieren, zeker in de huidige crisistijd. Wel geweldig om met zoveel gelijkgestemden in één pand te kunnen werken. Mis ik zelf wel eens in mijn eigen atelier, maar daar staat tegenover dat ik een unieke plek aan de Vest 69 in Gouda heb die ik voor geen goud zou willen inruilen.
Leuk verhaal. Doet me denken aan Haagweg 4 in Leiden, al weet ik niet hoe dit georganiseerd en gefinancierd is. Maar Wel stimulerend, zoveel kunstenaarsbij elkaar
Zo mee eens, Ton. En dan te bedenken dat deze voormalige ambachtsschool, naar mijn smaak, dit Leidse straatbeeld nog steeds bepaald.
Haagweg4.nl (Een mooi overzicht wat zich er zoal achter die gevel afspeelt.