ATELIER BINCKHORST – adieu betoncentrale

  • WONINGBOUW

‘De stad Den Haag, ingeklemd tussen de zee en buurgemeenten, heeft weinig opties om uit te breiden. En dat terwijl het aantal inwoners met vier- tot vijfduizend per jaar toeneemt tot 630 duizend in 2040. De stad wil daarom de hoogte in, dicht tegen het centrum aan – met torenflats bij Den Haag Centraal, Hollands Spoor en station Laan van NOI. Samen vormen ze het economische hart van de stad, het Central Innovation District (CID), waar nu vooral kantoren zijn. En dan is er de Binckhorst, nu nog een sympathieke rafelrand aan de Trekvliet met economische en andere activiteiten: van huisdierencrematorium tot katholieke begraafplaats, van scheepswerf tot beton- en asfaltcentrale, van ambachtelijke papierwarenfabriek tot hippe bierbrouwer, van banketbakker tot verffabriek. Hier moeten zeker vijf- tot tienduizend woningen komen. Door de verhuizing van de asfaltcentrale kunnen 2.400 woningen worden gebouwd die anders overlast zouden hebben van de industrie, zegt wethouder Revis. ‘We hebben al onderhandeld met de centrale en nu het kabinet ook helpt, kunnen we die deal afronden.’ De nieuwbouw rond de asfaltcentrale kan volgens Revis in 2021 al beginnen. ‘Als de woningen worden opgeleverd, is de asfaltcentrale weg.’ (Bart Dirks, Volkskrant, 10 september 2020).

Eind september werd duidelijk dat de gemeente overeenstemming had bereikt met de BAM over het vertrek op termijn van de Asfaltcentrale en betonfabriek aan de Zonweg – Binckhorsthaven. Het is de laatste plek in het industriegebied waar nog grootschalige industriële activiteiten plaatsvinden op een bijzondere locatie voorzien van een 140 meter lange kraanbaan met twee kranen. De locatie werd eerder in de nieuwbouwplannen van het gebied rondom de Binckhorsthaven aangeduid als bijzonder en karakteristiek voor het gebied. Nu zal moeten blijken hoe met de verdere herontwikkeling van het gebied het uitzonderlijke industriële erfgoed ook goed conserveert gaat worden.

WERK IN UITVOERING.

ATELIER BINCKHORST – MEER TE VINDEN OP DE SITE

DE BINCKHORST IN QUOTES

BEDRIJVEN ROND EEN KASTEEL

CREATIEVE BEDRIJVIGHEID:

Binck 36 – voormalige Centrale werkplaats P.T.T.

Cabellero – voormalige sigarettenfabriek

De Besturing -voormalige werkplaats voor scheepsmotoren

Eén antwoord op “ATELIER BINCKHORST – adieu betoncentrale”

  1. Prachtig gebied De Binckhorst. Goed dat je hier ook aandacht aan besteedt. Je hebt ook een mooie foto geplaatst van de iconische kraanbaan met de twee kranen. Hopelijk blijft er voldoende van de oude glorie in de nieuwbouwplannen gespaard. Mijn tantes liggen daar op de katholieke begraafplaats en draaien zich om in hun graf als de rust te zeer wordt verstoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *