VAN DE BOEKENPLANK – tomi ungerer

TOMI UNGERER

Dagelijks zie ik een van de drie rovers hier op een plank staan. We kochten het popje in het museumwinkeltje van het ‘Musee Tomi Ungerer’ in Strasbourg. We namen vandaar ook wat ansichtkaarten mee als souvenir. Deze zijn hier thuis opgeplakt aan een wand.

In het hart van Straatsburg, in de Villa Greiner tegenover het Nationale Theater, wordt de collectie van Ungerer bewaard. Het is een bezit van 8.000 originele tekeningen, schetsen, beeldhouwwerken en affiches die door de artiest zelf aan zijn geboortestad werden geschonken.

Het boek van de drie rovers staat al wat langer op de plank. Een weesmeisje lukt het om de vreselijke rovers die haar hebben gekidnapt te veranderen in zorgzame vaders. Voordat het drietal kennismaakte met de kleine Tiffany, trokken de rovers er ’s nachts op uit om gewapend met een geweer, een blaasbalg en een enorme bijl onschuldige voorbijgangers te beroven van alles wat ze bij zich hadden. Maar als ze op een nacht slechts het weesmeisje Tiffany in een koets aantreffen, besluiten ze háár mee te nemen als buit. Gecharmeerd door het kleine meisje gaan de drie rovers op zoek naar andere wezen om voor te zorgen. Van hun gestolen geld kopen ze een groot kasteel waar alle weeskinderen van het land verzorgd en vertroeteld worden.

STEPHAN VANFLETTEREN

De mij favoriete Vlaamse fotograaf Stephan Vanfletteren bezocht eens Tomi Ungerer in zijn huis op de kliffen van Zuidwest-Ierland.  Vier dagen verbleef hij bij de toen 80-jarige illustrator, cartoonist, schilder, schrijver, met een oeuvre dat varieert van politieke satire en reclame tot erotiek en kinderboeken. (Volkskrant. 12 mei 2011).

Op deze website is meer te lezen en te zien.

4 antwoorden op “VAN DE BOEKENPLANK – tomi ungerer”

  1. Leuk verhaal Ton. Vreemd genoeg ken ik het plaatje van de drie rovers wel, maar het boek zelf niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *