MIJN MINIBIEB – overzicht

(altijd onder constructie)

Deze rubriek bevat een lijstje. Geplaatst is een aantal mij opvallende boeken. Dat lijstje wordt aangevuld. Een lijstje niet in de zin van een top 10, de beste uit 2021 of dat dit hét boek is om bij je te hebben als aangespoelde drenkeling op dat eenzame eiland. Nee, hier zijn boeken genoemd die me op de een of andere manier aanspreken. Op een bepaald moment in de tijd, zoals in de pubertijd en groei naar volwassenheid. Of dat ik het boek las op een plek zoals tijdens een lange treinreis of in een hotelkamer voor een congresbezoek. Opgemerkte boeken zijn het dus, min of meer spontaan genoemd.

KAZURO ISHIGURO

EDWARD ALBEE

JOHAN DAISNE

PER OLE ENQUIST

TOMI UNGERER

JOHN BOYNE

FLANDRIEN’

OMSTANDERS’

GOAL’

BERGER & LUCKMAN

KOOS MEINDERS & ANNETTE FIENIEG

JEROEN BROUWERS (1)

JEROEN BROUWERS (2)

CIRCUS’

TREBLINKA’

WILLEM WILMINK

STEVEN HERRICK

PARFUM’

„Een klassieker is een boek dat iets te zeggen heeft, dat nooit voltooid is”, schreef de Italiaanse schrijver Italo Calvino in zijn prachtige essay ‘Waarom zou je de klassiekers lezen’. De klassiekers moet je volgens hem niet lezen uit plichtbesef of respect, maar uitsluitend uit liefde. Calvino schreef dat over literatuur, maar het zou net zo goed over films kunnen gaan. Welke films vervolgens die eerbiedwaardige status van een klassieker verdienen, is natuurlijk een discussie zonder einde. Dat is juist onderdeel van het plezier. Hier zijn wat verzameld:

DE FILM VAN OME WILLEM


Beeld:

Stefan Bollman. Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk. Lezende vrouwen in de schilderkunst en de fotografie. Zutphen, Walburgpers.

3 antwoorden op “MIJN MINIBIEB – overzicht”

 1. Via de mail vroeg ik mensen uit om spontaan een boek te noemen. Ik kreeg wat reacties. Deze plaats ik hier:

  * Hoi Ton.

  Mijn boektitels zullen je waarschijnlijk weinig zeggen, maar om aan je verzoek toch even te voldoen onderstaand de volgende:

  -Harro von Senger, Listen om te overleven, Lemniscaat.
  -Caroline Knight, Frank Lloyd Wright, Parragon Publishing
  -John Plummer, Het getijdenboek van Catharina van Kleef, Meulenhof
  -Michel Foucoault, Geboorte van de Kliniek, SUN
  -Emmanuel Levinas, Het menselijk gelaat, Ambo.
  Ik denk overigens niet dat deze boeken ooit verfilmd zullen worden, maar er zijn wel documentaires over enkele schrijvers en hun werk te vinden.

  Groeten, Bert

  * Ha Ton, ‘Bonfire of the vanities’ is voor mij dan de eerste die me te binnen schiet… Groet, René.

  Ik denk meteen aan DE DRIE ROVERS van Tomi Ungerer. Prachtig boek, prachtige film. Van 4 tot 80 jaar. Heb hem uit de kast gevist en ga hem binnenkort nog eens bekijken. Ben benieuwd wat er nog meer tevoorschijn komt. Veel films hebben hun wortels in een boek. Denk aan Agatha Christie, Kleine Huis serie, de boeken van Roald Dahl, Schindler’s list, etc. etc.

  Hartelijke groet, Elly

  * Zijn niet persé mijn lievelingsboeken maar ze vallen me als eerste te binnen. Zo zijn er een paar die ik zo ophoest:

  -Spaar de spotvogels van Harper Lee
  -Reconquista van Miguel Bulnes
  -Honderd jaar eenzaamheid en Liefde in tijden van cholera van García Marquéz.

  Ik las ze op dezelfde tijd en plaats! Snikhete kampeervakantie, geen beter boek dan die 100 jaar – ik was 13 en leende het boek van zus Elly! Geweldig, ik proefde het stof en voelde de hitte.
  Die Liefde in tijden van cholera leende ik van de bieb, samen met Ulysses van James Joyce, als vakantievoer. Het laatste boek moest ik gewoon eens lezen omdat de leraar Engels het afraadde; we zouden het toch niet begrijpen volgens hem. Het kostte me 6 weken om het uit te lezen, en de laatste loodjes werden enigszins verlicht door de belofte van de Cholera. Wat waren dat een geweldige 2 dagen toen ik dáár eindelijk in mocht gaan lezen van mezelf! Beide boeken waren even dik, maar zó verschillend gelezen en beleefd.
  Je zet de mensen toch gezellig aan het denken zo Ton!

  Groetjes, Jackelien

  * Zonder dat ik je artikel zelf eerst gelezen heb, hier spontaan een paar: Alleen de titel, meestal niet de schrijver erbij:

  -De keukenmeidenroman,
  -Waterschapsheuvel,
  -Stoner,
  -de 3 van Jane Garden, beginnend met : een onberispelijke man.
  -John Boyne: witte veder e a,
  -Khal. Hosseini: duizend schitterende zonnen,
  -En wie niet weg is….,
  -Böll, biljart om half toen.
  -Het huisje dat verhuisde ( prentenboek)

  Nu ga ik je artikel lezen.

  Groeten, Geesje.

  Leuk Ton!

  Bij deze:
  Aarde der mensen / This Earth of Mankind- Pramoedya Ananta Toer (eigenlijk boekenreeks van 4)
  The age of Innocence- Edith Wharton
  Pride and Prejudice Jane Austen.
  De Tuin van de familie Finzi Contini van Giorgio Bassani

  Suzanne.

  Wilma T.:
  (…) dan ga ik voor: de jongen met de gestreepte pyjama [boyne].
  (…) mijn volwassen lievelingsfilm is: sophies choice.

  Hoi Ton, ik vind de verfilmde boeken van Dan Brown erg leuk en ook de Millenium trilogie van Stieg Larsson uit het hoge Noorden, die is zo goed verfilmd…

  groet Christel

  * En dan de boektitels….er schieten mij gelijk een aantal titels in mijn hoofd uit mijn jeugd/middelbare schooltijd/studententijd. Vooral veel klassiekers van de boekenlijst die toen flinke indruk op mij maakten en die ik eigenlijk weer eens terug zou moeten lezen om te kijken wat ik er nu van vind. Na jouw vraag schoten gelijk in mijn hoofd: Die Leiden des Jungen Werthers van J.W. Goethe, Narziss und Goldmund van Hermann Hesse, Animal Farm van George Orwell, East of Eden van Steinbeck, Wuthering Heights van Emily Brontë, Christiane F. En van lekker lezen op een zonnig strand op vakantie The Secret History van Donna Tartt en Zout op mijn huid van Benoite Groult…. en zo nog een aantal…

  Meer recent heb ik genoten van De Vliegeraar, De Kunst van het Veldwerk van Chad Harbach, het Napolitaanse vierluik van Elena Ferrante (de Elses connectie ;-)), De acht bergen van Paolo Cognetti, De hemel verslinden van Paolo Giordano, Moeders Zondag van Graham Swift en ten slotte Het moois dat we delen van Ish Ait Hamoe. En natuurlijk geniet ik voorlezend van veel mooie kinderboeken van Toon Tellegen, Gideon Samson (Zeb) en het prachtige Lampje van Annet Schaap.

  Liefs en fijn weekend! Mascha

 2. Ha Ton,
  met alle reacties is dit snel een gevarieerde bibliotheek met voor ieder iets…
  zomaar even in zicht
  Een jaar met Anselm Grün
  Aalsmeerse stambomen
  Multatuli -Max Havelaar
  In de bovenkooi – Biesheuvel
  Gabber – Lydia Rood
  Wij varen nu een andere koers
  Vaarwel tot Beter tijden – Bijkerk

  Letters, verhalen, uit allerlei tijden….

  Leuk en uitnodigend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *