IN GESPREK MET JAN JACOB TRIP – kermis

Vandaag – 10 oktober 2020 – stond in het Leids Dagblad dat archeologen resten van de schans Lammen hebben opgegraven, de verdedingslinie waar Cornelis Joppenszoon de ketel met hutspot zou hebben gevonden die de Spaanse belegeraars van de stad in hun vlucht voor de Geuzen achterlieten. De ontdekking vond plaats een week na de viering van Leidens Ontzet, die dit jaar door de coronamaatregelen uiterst sober was. Geen optocht, geen haring en wittebrood, geen hutspot en geen kermis. Het deed me terugdenken aan de foto’s die ik twee jaar geleden op de vooravond van 3 Oktober maakte op de Lammermarkt.

  • 3 OKTBOBER 2018

De hele rapportage is te zien op mijn Flickr stream.

5 antwoorden op “IN GESPREK MET JAN JACOB TRIP – kermis”

  1. Ja Jacob,

    De corona crisis gooide dit jaar roet in het eten van het jaarlijkse 3 oktober festival; ‘Het feest der feesten’. De herdenking en viering van Leidens ontzet is elk jaar het gebeuren in stad en regio. De archivaris van de 3 oktober Vereeniging, de organisatie die het feest organiseert, stelde een boekje samen, min of meer als douceurtje. Het is een feestwijzer dat uit 26 hoofdstukken bestaat. Een informatieve beschrijving van A tot Z van het 3 oktoberfeest.

    De X staat voor het ‘onbekende’. Daar lees ik over de factor die je niet kent, waar je niet op gerekend hebt. Dat is de keren dat het feest niet doorging. ‘Van 1914 tot en met 1917 (Wol) en van 1940 tot en met mei 1944 (WOll) was het vanwege de oorlogsomstandigheden stil in Leiden op 3 oktober. Helaas is 2020 ook een jaar, waarin het niet voluit wordt gevierd. De oorlog tegen die andere vijand, een andere virus, corana, belemmert helaas een ontzetfeest op bekende en beproefde wijze.

  2. Jan Jacob,

    Je noemt Cornelis Joppensz. In de Feestwijzer ! 3 oktober van A tot Z van Rens Heruer (2020) lees ik bij de J. dat hij een van de vaste spelers is in de geschiedenis van Leidens Beleg en Ontzet. Hij is de weesjongen die volgens de geromantiseerde versie van het verhaal de hutspotpot vond bij de Lammenschans. De pot, gevuld met hutspot, was inderhaast achtergelaten door de Spaanse soldaten die door het stijgende water de vlucht namen.

    Het is een onverwoestbaar verhaal voor de Leidenaren, maar het klopt niet. (…) in de hutspot zaten geen aardappelen, enz., enz., enz. Maar … het zal de Leidenaren een biet zijn of het historisch allemaal klopt: die laat zich zijn verhaal niet afnemen.’

    1. Nee, er zat onder andere pastinaak ik geloof ik. Aardappels waren toen nog nauwelijks bekend in Nederland. Maar dat maakt voor het verhaal niet echt uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *