GEBIEDSONTWIKKELING – not in my backyard (1)

DE VOORDEUR

  • EEN PLEIDOOI VOOR ‘HET TOUWTJE UIT DE BRIEVENBUS’

Het hangen van een touwtje uit de brievenbus is een vooral in Nederland bekend (voormalig) gebruik en begrip dat stamt uit de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Het doel van een touwtje uit de brievenbus is het openen van een (huis)deur aan de buitenzijde zonder dat hierbij een sleutel nodig is voor gezinsleden en soms ook genode gasten, zoals familie of buren. (Wikipedia).

Foto: Annina Romita (AD).

JAN TERLOUW: ‘Er hangen geen touwtjes meer uit de brievenbus­sen. We vertrouwen mekaar niet meer.’

In zijn kindertijd hingen er touwtjes uit brievenbussen om deuren te openen. Er is veel veranderd. Nu wordt je fiets zelfs gestolen wanneer er drie sloten omheen hangen. Jan Terlouw maakt zich zorgen over de samenleving. Het gebrek aan vertrouwen is de oorzaak van de winst van Trump, de Brexit en het populisme dat wereldwijd toeslaat. Jan Terlouw zat aan de tafel bij De Wereld Draait Door bij Van Nieuwkerk.

.,Mijn boodschap over natuurvernietiging kwam minder aan, maar dat we elkaar niet vertrouwen des te meer. Daarmee raakte ik bij veel mensen een snaar. De samenleving functioneert niet zonder vertrouwen. Er is een groeiend gevoel van onbehagen, ziet ook het Sociaal Cultureel Planbureau. Nederlanders maken zich het meest zorgen om de immigratie en de manier van samenleven. Over de verharding, intolerantie en ik-cultuur. (…) De zwartepietdiscusse loopt uit de hand, omdat mensen geen begrip voor elkaar willen opbrengen. Mensen die er nooit iets slechts mee bedoeld hebben, worden nu beschuldigd van racisme. Aan de andere kant: het is ook tijd om te veranderen.”


  • Paul van Vliet had een andere associatie met het ’touwtje uit de brievenbus’: ‘De deur is voor jou niet gesloten, staat altijd open’ .

2 antwoorden op “GEBIEDSONTWIKKELING – not in my backyard (1)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *