Een jaar geleden begon ik met mijn blogs. Het platform voor mijn schrijverij was ik toen kwijt; mijn gastdocentschap aan de TU-Delft was in 2019 afgelopen. Dus begon ik mijn eigen site. Ik schrijf inmiddels over ‘van alles en nog wat’ in blogs en niet alleen over wat mij beroepsmatig bezighield. Een experiment was het, hoe zou het verlopen, was bij aanvang de vraag. Nu een jaar verder geniet ik nog dagelijks om deze blogs te schrijven en zeker ook van dat kleine selecte lezersgroepje dat me volgt. Ik ga door. Opmerkingen om een breder publiek te bereiken neem ik ter harte.
- RUBRIEKEN
‘GEBIEDSONTWIKKELING’. Deze rubriek heeft zeker nog raakvlakken met mijn beroepspraktijk. Hier zijn blogs te vinden over bouwen en wonen, over deskundigen en bewoners. Niet meer zo gedegen en wetenschappelijk als weleer, veelal wat luchtiger verteld en … wat korter.
‘ATELIER BINCKHORST’. De Binckhorst was mijn laatste project in die beroepspraktijk. Het proces in dat voormalige industriegebied is nog volop in ontwikkeling. Hier is echt sprake van ‘onder constructie’. Hindergevende bedrijven verdwijnen, de rafelzône wordt gefatsoeneerd, parken en fietsroutes worden aangelegd, appartementen verrijzen, de tunnel van de Rotterdamsebaan die het gebied meer deel van de stad moet maken, is bijna gereed. Ik blijf het proces volgen.
‘IN GESPREK MET …‘ Deze rubriek ontwikkelde zich in de loop van dit jaar. Dit is de plek waar ik andere auteurs hun verhaal laat / vraag te vertellen, zoals:
Bert Hermans over het industrieel erfgoed, zijn schilderkunst en de Alma Mater;
Han Ponneker over de 2e wereldoorlog, over het Jodendom en wat zich in Nederlands Indië aan vrijheidsstrijd afspeelde en natuurlijk zijn toneelstukken;
Vincent Voorhoeve over zijn interesse en betrokkenheid bij gebouwen en gebieden met een verleden, die nieuwe invulling krijgen;
En Jan Jacob Trip met zijn foto series, verhalen zijn het die weinig woorden nodig hebben.
Zo ben ik ook in gesprek met: Adri Duivesteijn, Will van Gessel en met lezers die korte reacties op de blogs zelf geven. Mijn streven is om meer mensen dit platform te laten vullen.
‘ACHTERWERK IN DE KAST’. Deze naam van een roemrucht tv. kinderprogramma uit de jaren 80 en 90 staat voor de metafoor van de poppenkast met de gordijntjes die af en toe worden opengeschoven en ‘van alles en nog wat’ toont.
‘SNAP SHOTS’. Met mijn camera in de aanslag schiet ik dagelijks plaatjes. Deze snel genomen snap shots komen meestal in serie in een blog te staan, zoals over blinde muren die ik als stillevens beschouw, straatmuzikanten, bedrijventerreinen en winkelwagentjes her en der verspreid.
Vragen deze plaatjes ook wat begeleidende tekst, dan komen ze in een andere rubriek te staan: ‘SNIPPERS VAN DE STRAAT’. Dit in de traditie van het Dadaïsme, waarbij de kunstenaar links en rechts spulletjes van de straat opraapt en zo tot een compositie voor zijn kunstwerk komt. Beelden die ik opraap roepen bij mij een associatie op en mogelijk ook bij de kijker. Zijn het niet beelden of geuren die bouwstenen zijn voor een verhaal?
Dan heb ik tenslotte de rubriek het ‘LOGBOEK’. Jarenlang hield ik een ‘logboek’ bij. Ik schreef boekjes en schriftjes vol met voor mij opvallende berichtjes en wetenswaardigheden uit de dagbladen en vaktijdschriften. Dat doe ik nu digitaal en wel in een weekoverzicht.
.
Ha Ton,
Een mooi overzicht en een mooie uitleg van de verschillende rubrieken. Je hebt in een jaar een indrukwekkend oeuvre bij elkaar geblogd! Ik hoop dat je in je tweede jaar het ‘selecte lezersgroepje’ nog wat kunt vergroten, want dat verdienen de stukken zeker.
Wat en leuk overzicht van de rubrieken en jouw indrukken en motivering daarbij! Ik vind het altijd geweldig om je stukken te lezen en een hele eer om af en toe met een reactie of zelfs ‘In gesprek met…’ op de site te verschijnen. Ook goed om te lezen dat je in 2021 onverdroten doorgaat. Wat ik helemaal goed vind is dat je niet blijft ‘hangen’ in een zelfde format, maar dat je blijft streven naar vernieuwing. Ik wens jou, Wilma en allen die je lief zijn alle goeds en een gezond 2021.
Dag Ton, wat gaaf dat wat nog zo jong is, ook al zo rijk is. Je had je blog al helder voor ogen en toch blijft het organisch groeien met nieuwe thema’s en onderwerpen. Nog rijker.
Je vraagt in je mail of de stukken ook mij aanspreken, en dat doen ze. Je schrijfstijl is fijn en ook voor de ‘leek’ leesbaar en toegankelijk. Je blik is scherp, veel oog voor detail en het kleine (in’t) leven. Je verbreedt hiermee mijn blik, dank daarvoor! Blijf kijken en onderzoeken, interviews in en om de buurt, wetenschap op een onwetenschappelijke manier. Schrijf én vertel veel en deel met ons alles wat je zoal ziet. Zodat de al gevleugelde uitspraak “Lees maar op mijn blog.” verwijst naar de samenvatting van wat je al met ons aan de koffietafel hebt gedeeld.
Ga zo door Ton! En een mooi 2021!
Hoi Ton,
Je heb inmiddels een imposante website bij elkaar geblogd en gefotografeerd. Het is een plezier om de site te bezoeken.
We wensen jullie een fijn uiteinde en een voorspoedig 2021 met veel nieuwe interessante blogs.
Hartelijke groeten,
Jan Willem en Annemieke
Beste Ton,
Dat is weer een lezenswaardig overzicht van je ontmoetingen op straat. In Den Haag nauwelijks anders dan in Amsterdam.
Reeds in de eerste alinea valt me iets op, Deze zin: “Opmerkingen om een breder publiek te bereiken, neem ik ter harte.”
Wel, mag ik je dan nog eens herinneren aan die streekbladen die hunkeren naar je niet-alledaagse opmerkingen en ook niet-alledaagse foto’s.
Bij dezen.
Han
Ha Lieve Ton,
tuurlijk blijf ik doorlezen, ik geniet enorm van al jouw kennis, verhalen en wetenswaardigheden!
Ook leuk om allemaal OTB-namen voorbij zien te komen in de reactieposts.
tot snel,
liefs Suzanne
Ha Ton,
Leuk dat je je blijft uiten over het leven en wonen in de stad.
Ik heb een stukje geschreven op mijn LinkedIn pagina met een verwijzing naar je. Levert mogelijk nieuwe lezers op.
Beste wensen in het nieuwe jaar!
Groet, Frank
Hej Ton.,
Ik sluit me aan bij de rij van dankbare lezers van jou blog. Er is voor ieder iets en vaak veel van interesse.
Beste Wensen!
Gunilla