VAN MIJN BOEKENPLANK – DE FILM VAN OME WILLEM – het parfum

PATRICK SÜSKIND

  • OP PAPIER

In de roman vertelt Süskind het levensverhaal van Jean-Baptiste Grenouille die op 17 juli 1738 wordt geboren op de Parijse vismarkt. Zijn ongehuwde moeder probeert hem achter te laten tussen het visafval. Grenouille groeit op in een particulier weeshuis, en werkt later in een stinkende leerlooierij. Diogenes Grenouille heeft geen eigen lichaamsgeur maar ziet dit handicap gecompenseerd door een erg scherpe reukzin. Door het ontbreken van een eigen geur wordt hij vaak niet opgemerkt en kan hij zeer heimelijk zijn gang gaan. Op een dag wordt hij overvallen door de fijne geur van een meisje en in een poging de geur te bezitten, wurgt hij het kind. Dat voorval doet Grenouille besluiten om parfumeur  te worden, ‘een schepper van geuren, niets minder dan de grootste parfumeur ter wereld’. Hij treedt in dienst bij verschillende parfumeurs, eerst in Parijs en later in Grasse, waar hij de technieken aanleert om geuren te onttrekken aan bloemen en planten, zoals door middel van destilatie  en enfleurage. Grenouilles levensdroom is echter het scheppen van een eigen lijfgeur. Hij ontziet niets of niemand om dat doel te bereiken en groeit uit tot een seriemoordenaar.  Voor het scheppen van een eigen lijfgeur is het namelijk nodig de geur aan een mensenlichaam te onttrekken en die te conserveren. Om te ontdekken hoe dat moet, experimenteert hij eerst op dieren en daarna op mensen. Het lukt hem ten slotte een alles overweldigend parfum te maken waarmee andere mensen hem direct liefhebben. (Wikipedia).

  • IN BEELDEN

Er was al heel lang sprake van een literatuurverfilming van het boek. Onder anderen Stanley Kubrick beweerde dat het boek onverfilmbaar was. Uiteindelijk kwam in 2006 de filmversie uit onder de titel ‘Perfume: The Story of a Murderer’, geregisseerd door Tom Tykwer en met Ben Whishaw in de rol van Grenouille. De film won diverse prijzen. (De trailer)

‘Natuurlijk kan een film van zo’n 147 minuten een boek van zo’n 255 bladzijden niet geheel navolgen. Bepaalde details ontbreken, worden versimpeld, maar de wijze waarop Birkin, Eichinger en Tykwer het verhaal hebben gecomprimeerd tot zijn essentie verdient alle lof. Net zoals je bij het boek de geuren bijna kunt ruiken kun je dat ook bij de film en de film weet je net zo diep te raken en te shockeren als het boek. Door Tykwers opvallende visuele stijl is de film een werk geworden dat op zich zelf staand recht van bestaan heeft. Het verhaal is duidelijk weergegeven in al haar brute schoonheid en zal zowel mensen die het boek niet hebben gelezen als mensen die dat wel hebben gedaan van begin tot eind boeien.’ (Emy Koopman).


VOETNOTEN

  • Netflix bracht een vrije interpretatie van de roman in beeld.
  • Het lied ‘Scentless Apprentice’ van de Amerikaanse rockband Nirvana, is geïnspireerd door ‘Het Parfum’. Kurt Cobain noemde ‘Het Parfum’ vaak als een van zijn lievelingsboeken.
  • Ook de single ‘Du riechst so gut’ van de Duitse rockband Rammstein en het nummer ‘Herr Spiegelmann’ van de Portugese gothicmetalband Moonspell zijn naar verluidt beïnvloed door de roman.
  • Toneelbewerking door Myriam Bastiaens voor toneelgezelschap Playerwater Companie, Kapelle-op-den-Bos, in een regie van Pol Van De Perre, lopende van 15 februari tot 7 maart 2020.

Eén antwoord op “VAN MIJN BOEKENPLANK – DE FILM VAN OME WILLEM – het parfum”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *