GROETEN UIT DEN HAAG – de nieuwe haagse school (2)

QUICK STEPS

Als puber kwam ik geregeld aan de Nijkerklaan in de Haagse Zuiderparkbuurt. Opvallend was toen voor mij de ingang van ons voetbalveld, dat van Quick Steps. Door een poort kwamen we op het terrein dat achter het schoolgebouw lag. Toen wist ik niet dat ik wekelijks een bijzonder gebouw passeerde in een buurt dat een icoon van de Nieuwe Haagse School is.

RUSTENBURG – OOSTBROEK

De woonwijk Rustenburg – Oostbroek, was gepland in het Algemeen Uitbreidingsplan van 1908 (Berlage). In de huidige structuur is op hoofdlijnen de toenmalige opzet nog steeds herkenbaar. Na de volledige annexatie van Loosduinen en de aanleg van het Laakkanaal veranderde de omgeving van het plangebied. Het stedenbouwkundig plan voor de wijk werd hierop aangepast door de dienst Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting, die ook zorg droeg voor voorzieningen als winkels, scholen een kerkgebouw en een badhuis. De wijk bestaat uit vier kwadranten door de haakse aanleg van de Zuiderparklaan op de as Escamplaan-Apeldoornselaan. De knik in de Escamplaan en de vertakking naar de Apeldoornselaan en Dierenselaan is een typisch Berlagiaans monumentaal accent.
De woningen zijn grotendeels door particulieren gebouwd. Voor de borging van esthetische kwaliteit werden deze verplicht om ‘erkende’ architecten schetsplannen en gevelschema’s te laten maken voor de genoemde hoofdwegen en enkele andere plekken. De gemeente voerde regie over de uitwerking. Mede hierdoor ontstonden monumentale stadsbeelden die behoren tot de meest geslaagde ensembles van de Nieuwe Haagse School.


QUICK STEPS

Het terrein aan de Nijkerklaan met zijn twee velden was nauwelijks voldoende om daar alle elftallen te laten spelen. Dit kwam ook omdat er van de Rooms Katholieke kerk op zondag niet voor 12 uur gevoetbald worden want de zondagsverplichting werd nauw nageleefd.
De kleedkamers waren toen die tijd koud, vochtig en door klei bevuild en de wasgelegenheid bestond uit een betonnen bak met een hoge kraan waar ijskoud water uit stroomde. De kantine was opgetrokken uit houten delen en met een toonbank, van waar een kop koffie met een koekje, een flesje frisdrank met ’n rietje, een gevulde koek, een zakje patato chips (25 cent) met het losse bolletje zout, dé gehaktbal pruttelend in de pan op het butagasstel en in parten gesneden op een schoteltje met een kloddertje mosterd en houten prikker ons werd aangereikt.


4 antwoorden op “GROETEN UIT DEN HAAG – de nieuwe haagse school (2)”

  1. Of het nu ging over de kantine/kleedkamers van de voetbal vereniging Quick Steps op het terrein aan de Nijkerklaan in de jaren zestig of
    de kantine/kleerkamers van de korfbal vereniging GKV op de Bezuidenhoutseweg in de jaren zeventig – het was precies de zelfde geur, smaak, sfeer en zeker de zelfde standaard en comfort van gebouw en speelveld.

  2. Hoi,

    Wat een leuke stukjes heb je weer geschreven. Die roepen inderdaad wel wat herinneringen op.
    Zoals de Nirwana flat. Daar ben ik zo vaak langs gelopen met de honden naar het het Haagse bos er tegenover. En mijn zusje woonde er enige jaren vlak naast. En op de van Alkemadelaan om de hoek zat vroeger onder de toog naar de Breinerlaan vaak een clochard met een grote witte baard hij droeg vaak een tulband en had met plastic tassen en een fiets bij zich. Hij kwam ooit nog eens bij ons aan de deur om te vragen of we nog spullen hadden. Het was een indruk wekkende figuur. Van mijn vader leerde ik destijds dat het Nirwana gebouw de eerste flat was.

    Het stukje over de Haagse pop stad is ook erg leuk. Ik heb je geloof ik al eens verteld dat Barry Hay vlak bij ons woonde op het Hoytema plein, in de begin periode van de band. Toen stond daar al als hij thuis was hun witte busje waar toen nog Golden Earrings met een S geschreven er op.
    En wat leuk dat filmpje van de Tielman brothers!

    Ook brengen een hoop foto’s weer mooie herinneringen naar boven. Zoals die van het Thomson plein. Daar ging ik destijds toen ik nog op de Groothertoginnelaan woonde naar de kapper. Ik mocht daar ook altijd graag winkelen in die buurt.

    Groetjes, Loes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *