ACHTERWERK IN DE KAST – wat zoal voorbij is

  • ONDULEREN

Van Astrid kreeg ik een krantenknipsel over een kapper. Het is Johan Boon. Bij een uitje in Haarlem was hij haar opgevallen, geen doorsnee kapper. De krant kondigde aan dat hij met pensioen zou gaan (1 maart 2021). Niet alleen verdwijnt de zaak uit het straatbeeld, maar eveneens een aantal technieken, zoals het onduleren. Het woord ken ik van mijn oudtante Nel. Zij ging naar de kapper en noemde met haar deftige stem dat het haar weer netjes geonduleerd was. Mijn moeder zette krullen of ging naar de kapper voor een permanent. ‘Is het zoiets?’ vroeg ik haar dan. ‘Nee, dat niet, het lijkt er een beetje op, maar is het niet.’

Ik zag haar kapsel ook onder de hoedjes van andere deftige dames die bij Maison Krul aan het Noordeinde in Den Haag een taartje eten. (Zie de blog over deze sjieke theeroom)

Het was me als jongetje ook niet ontgaan dat Guus Geluk ook zulke slagen in het haar had.

En ook viel me op dat Sinterklaas ook zulke slagen in zijn pruik had.

Johan Boon was bedreven in het onduleren, zo lees ik in dat artikel. In zijn kapperszaak had hij een hoekje afgeschoten en noemde dat zijn pruikenatelier. ‘Onduleren, wat is dat?’ ‘Met een hete tang slagen in het haar of de baard aanbrengen.’ Hij heeft het 52 jaar uitgevoerd en had dat weer van zijn vader geleerd. ‘Een sint heeft slagen, de kerstman krullen.’ Maar kerstman-haarwerken deed hij ook.


Eén antwoord op “ACHTERWERK IN DE KAST – wat zoal voorbij is”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *