ACHTERWERK IN DE KAST – MUSIC IS IN THE AIR (2)

VAN TROOST OF ‘GEWOON MOOI’

Een prachtig muziekstuk is de Stabat Mater. Troostrijk wordt deze muziek genoemd. Zeker, maar in mijn waardering moet ik tevens denken aan Pietje Pitamientje. Zittend voor zijn gezonde pot pindakaas zegt hij : ‘Ik vind het gewoon lekker’. Deze muziek horend zeg ik: ‘Ik vind het gewoon mooi’.

Klik op Google of You Tube, dan is de Stabat Mater aan Pergolesi gekoppeld. Bladzijden vol met wetenswaardigheden en uitvoeringen van zijn meesterstuk verschijnen in beeld. Tussen de regels door is nog wel te vinden dat ook andere componisten zo’n muzikale ode aan deze maagd hebben uitgebracht. Ik geef een aanvullend lijstje, als troost in dit tijdsgewricht of gewoon omdat het mooie muziek is. In de vele verschillende uitvoeringen blijft de triestheid van de melodie overheersen.

EEN TOEGIFT

Een ander vaak genoemd klassiek troostrijk muziekstuk, is ‘Erbarme dich’ van Bach, niet alleen in de Paastijd. Mocht het applaus aanhouden, nog een toegift: Alexander Scholl – Largo di Handel HaendelO Quam Tristis. Gewoon mooi om bij weg te dromen.

VAN EEN ANDERE ORDE:

MUSIC IS IN THE AIR (1)

2 antwoorden op “ACHTERWERK IN DE KAST – MUSIC IS IN THE AIR (2)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *