GROETEN UIT LEIDEN – het bio-sciencepark

WAT SNAP SHOTS

Foto: F. van Dam, Wassenaar

Een andere blog (ziekenhuis omzwervingen) eindigt met de afbeelding van het Masterplan voor het bio-science park. Het voormalige tuinbouwgebied dat ik ken uit mijn jeugd waar de gele tram van de HTM vanuit Den Haag via Wassenaar door dit gebied reed en op de Wassenaarseweg in de bebouwde wereld terugkeerde. Daar de bocht maakte naar de Rijnsburgerweg om zijn eindpunt op het station (nu Centraal Station Leiden) te bereiken. In 1960 is deze lijn opgeheven en zijn de sporen niet meer te herkennen. Het tuinbouwgebied is getransformeerd in een Bio-Science Park met vestigingen van het LUMC, de Leidse Universiteit, de Hogeschool Leiden en een aantal medisch technische bedrijven. Ik was toen op zoek naar die oude trambaan. Slechts het naambordje ’Trambaan’ verscholen tussen de vele nieuw opgetrokken en opvallende gebouwen, herinnert hieraan. Het bordje staat bij een fietspad, waar wij met onze kinderfietsjes dwars door de weilanden naar onze Opa en Oma in Oegstgeest reden om op bezoek te gaan of te logeren. Nu wordt het pad intensief gebruikt door de mensen die in het gebied studeren en werken.   

Vandaag (26 februari 2021) ging ik opnieuw kijken hoe het met deze transformatie staat en drukte hier en daar het knopje van mijn camera in.

Eerdere opname: Zomer 2020
Het jaren ‘50 onderzoeksgebouw van TNO is herontwikkeld tot 54 appartementen. Daarnaast is het Gortercomplex uitgebreid met twee 40 meter hoge woontorens met 159 appartementen en ondergrondse parkeergarage.
Foto: Arjen Veldt.
‘Bijzonder is dat sommige appartementen extra hoge plafonds hebben en een deel van de appartementen langs de gevel is gesitueerd, met wel 7 ramen op rij in de woonkamer. De entreepartij, met naast de deuren de beelden ‘Hoop’ en ‘Zorg’, valt direct op. Met de ronde ramen van het trappenhuis geeft dit afwisseling in de bakstenen gevel. Dankzij de integratie van de kwaliteiten van het bestaande in de nieuwe architectuur sprankelt het Gortergebouw opnieuw in krachtige synergie met de nieuwbouw.’ (Architect, 29 augustus 2020).

3 antwoorden op “GROETEN UIT LEIDEN – het bio-sciencepark”

  1. Ha Ton,
    Leuk dat je er weer op uit kon gaan, met als resultaat een mooie serie! Het bio-sciencepark is een succesverhaal voor Leiden. En zeker nu in de tijd van covid staan de activiteiten die er plaatsvinden sterk in de belangstelling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *