Een kenmerkend project in de Tilburgse stedelijke gebiedsontwikkeling is de Spoorzone. Het is een gebied dat sinds 2011 grootschalig wordt herontwikkeld. ‘Laat bewoners iets bedenken en uitvoeren dat past in de ‘doe democratie’, zo formuleerde de gemeente het uitgangspunt en trok hiervoor 8 miljoen euro uit. Zeventig vergaderingen en 81 ideeën later is er in 2019 een 7,5 ha groot park voor en door de stad. De spoorzone is ongeveer een kilometer lang en is gelegen bij Station Tilburg. Van 1868 tot 2011 was hier Hoofdwerkplaats Tilburg van de Nederlandse Spoorwegen gevestigd. Het gebied was nagenoeg afgesloten voor buitenstaanders en had in Tilburg de bijnaam Verboden stad. In 2011 werd de werkplaats opgeheven en sindsdien wordt het gebied ontwikkeld tot een stedelijk gebied waarin woningen, kantoren, horeca, uitgaansmogelijkheden en een nieuwe bibliotheek werden gepland.
- LOCHAL
Schilderij van Bert Hermans. www,berthermans.nl
‘De voormalige locomotief hal achter het centraal station van Tilburg, gebouwd in 1932, is een industriële basiliek: een metershoge dubbele kapconstructie van staal en beton boven een gigantische kraanbaan met twee kranen, met gevels van mat draadglas waardoor het daglicht gefilterd binnenvalt. Als je door je oogharen naar de verweerde stalen spanten en de rails in de betonnen vloer kijkt, kun je je voorstellen hoe hier ooit stoomlocomotieven in elkaar werden gezet. Voortbouwend op het verleden hebben de ontwerpers van Civic, Braaksma & Roos, Arup, Inside Outside en Mecanoo de hal omgetoverd in een geweldige ‘werkplaats’ rond een gigantische tribunetrap, waarop studenten en zzp’ers achter laptops werken en kinderen rondspringen. Vanuit het leescafé op de begane grond voeren de houten zittreden, geflankeerd door de vloeren met boekenkasten, langs hippe loungeplekken en fraaie ‘stijlkamers’ voor presentaties en workshops. Bovenin, rond de hangende tuin, vind je stiltewerkplekken, achter de trap kun je een flexplek huren bij Seats2meet. Voor het ultieme ‘corner-officegevoel’ ga ja naar het glazen ‘stadsbalkon’ dat aan de voorgevel is gebouwd, waar je prachtig uitzicht hebt over de binnenstad en het spoor’. (Volkskrant: 21 januari 2019).
In de Spoorzone van Tilburg zijn plannen voor een Young Professional Campus. Het gaat om nieuwbouw voor onder andere studenten en starters. In de gebouwen is ook plek voor onderwijsinstellingen en bedrijven. (De Architect. 26 november 2019).
4 antwoorden op “GROETEN UIT TILBURG – spoorzone”