DE FILM VAN OME WILLEM – overzicht

  • KLASSIEKERS

‘Geen muziekliefhebber zou zich willen beperken tot de muziek van zijn eigen tijd. Bij film is dat anders. Liefde voor filmgeschiedenis lijkt toch meer iets te zijn voor een aparte mensensoort: de ‘cinefiel’ of ‘film buff’. Dat zou eigenlijk niet zo moeten zijn. De filmhistorie bevat net als de geschiedenis van de popmuziek talloze parels die het verdienen te worden opgedoken. Maar kennelijk zijn er bij film toch meer drempels dan bij muziek.

Meningen over klassieke films dat ze ‘gedateerd , ‘traag’ en ‘ouderwets’, zijn niet meer dan vooroordelen. Een aantal klassiekers is dat niet. Begrippen als ‘oud’ en ‘nieuw’ zijn dan ook relatief. De Bruyn geeft het voorbeeld van ‘Citizen Kane’ van Orson Welles. Het is een ‘oude’ film die uitkwam in 1941. ‘Maar voor iemand die de film voor het eerst ziet is ‘Citizen Kane’ gloednieuw.’ Hij zet iedereen aan om in het verleden op zoek te gaan naar weer nieuwe prachtfilms. ‘Niemand heeft alle films die er nog steeds toe doen al gezien – hoe ontwikkeld en goed ingevoerd een filmliefhebber ook mag zijn. Er valt altijd iets te ontdekken wat nog steeds fris en nieuw is.’ (Peter de Bruyn. NRC, 19 januari 2021).

SONGS FROM THE SECOND FLOOR – ANDERSON

REAR WINDOW

WHO IS AFRAID OF VIRGINIA WOOLF?

OTTO E MEZZO

SPARTACUS

KUBRICK

WEST END THEATER

WAT WIL JE LATER WORDEN?

SORRY WE MISSED YOU 

PARASITE

THE SQUARE

AMILIE

JACQUES TATI

2 antwoorden op “DE FILM VAN OME WILLEM – overzicht”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *